14+1 tulajdonság, ami az endometriózissal élő Nőre jellemző

Posted on Posted in érzelmek, hozzáállás, könyv, motiváció, önbecsülés, önbizalom, önismeret, Önszeretet, pozitív, super power, Uncategorized, veszteség

Nagyon érdekes felfedezésre jutottam, amit most meg szeretnék Veled osztani.

Amióta megírtam a könyvemet, a Gyógyulás az endometriózisból műtét, gyógyszeres hormonkezelés és gyermekvállalás nélkül-t, nagyon sokan megkerestetek. Sok személyes konzultáció, email, üzenet.

Engem mindig egy valami érdekel: Mi van a háttérben?

Mi az, ami az okozatot eredményezte? Mi az, ami az endometriózist okozta?
Ha megvannak az okok, (mert általában több oka van) akkor pedig az okokat megoldva, meggyógyítva fogunk majd a testünk állapotán is változásokat tapasztalni.

Mert hiszek benne, hogy a betegségek 99%-ának van egy vagy több kiváltó oka. Ez persze összetett dolog, mert sok tényezőnek kell egyszerre teljesülnie ahhoz, hogy a szervezet le tudjon gyengülni annyira ahhoz, hogy védtelen legyen a betegségekkel szemben. Legyen szó akár kicsi, akár nagy betegségről.

És ahogy megyünk lejjebb, egyre többet mondtok el az életetekből. És most jön a lényeg. (Ha ezt nekem anno elmondta volna valaki….)

Eddig nem volt olyan endometriózissal élő Nő, akivel konzultáltam, beszélgettem, akinek az alábbi területek ne jelentenének kihívást:

 1. maximalista, mindig a legjobbat kell adnia
 2. mindenki mást maga elé helyez, és mire eljutna odáig, hogy van ideje magára, már ki van fáradva.
 3. Nehezen fogad el, de mindig készen áll arra, hogy adjon másoknak, megvédjen másokat, kiálljon a gyengébb, védtelen mellett. Egy földre szállt angyal. 
 4. Alacsony az önértékelése. Úgy érzi, hogy az, amit Ő ad, vagy amit Ő tud, az tök alap. Ezt bárki meg tudja csinálni, nincs ebben semmi extra, amit ki kellene emelni. Sokszor nincs tisztában a jó tulajdonságaival, de a rosszakat azokat egytől-egyik tudja
 5. Alacsony az önbizalma. Kételkedik a saját képességeiben, önmagába vetett hite alacsony, vagy nincs
 6. Nehezen fogadja el magát. Haragszik magára valamiért. Nem tudja elfogadni a hibáit, amiken esetleg nem tud változtatni. Nem békélt meg Önmagával. Ez folytonos feszültséget okoz az életében
 7. Nem becsüli magát. Akármi is történjen velünk az életben, akármilyen hibákat is vétünk, akármilyen nehézségekkel is nézünk szembe, mi akkor is tudjuk, hogy szeretetre érdemes, értékes, megismételhetetlenek vagyunk. Kiállunk Önmagunk mellett. Egyszerűen jóban vagyunk Önmagunkkal
 8. Nem szereti önmagát. Ennek különböző fokozatai vannak, de mélyen, odabent a legtöbb Nő nem szereti magát.
 9. Ezek következménye: Nincsenek határok. Nem tud határokat, falakat, korlátokat húzni. Nem tud nemet mondani. A nemet mondás egy morális dilemma az életben. Most hagyjam sz@rban? De szegény! Muszáj segítenem, ezt nem bírom nézni
 10. Hihetetlenül empatikus. Úgy képes átérezni mások szenvedését, mintha a sajátja lenne. Mások örömét ugyanilyen intenzitással éli meg. Szinte belelát mások gondolataiba. Nagyon jó emberismerő
 11. Alapból pozitív és optimista beállítottságú, de mégis hajlamos a depresszióra, és nagyon könnyen elindul a lefelé tartó spirálon, ahonnan viszont iszonyat nehéz felállnia
 12. Mások lelki szemetesládája. Csak hallgatsz, és hallgatsz, és hallgatsz, és nyeled, nyeled és nyeled a mentális és érzelmi szemetet, de nem üríted ki
 13. Hullámzó hangulat. Egyszer fent, egy másodperccel később a Föld magja felé nagyon közel. Ezzel nehéz együtt élni, és sokan nem tudják ezt a tulajdonságot kezelni
 14. Hiperérzékenység. Nagyon nyitottak vagyunk mindenféle energiákra. Ha nem védjük le magunkat, akkor kész, végünk van. És fogalmunk nincs, hogy mi a bajunk. Ez összefüggésben áll a brutális hangulati hullámvasút szindrómával. Nem tudjuk kezelni a környezeti behatásokat, és ez okozhat komoly ingásokat a hangulatunkban. És nem másban keressük a hibát, hanem saját magunkat sanyargatjuk emiatt. Mi vagyunk a gázok, bennünk van a hiba. Nagyon intenzív érzelmi világa van. Ha örömet él meg, az maga a mennyország, de ha rosszkedvű, szomorú, szorong, fél, azt sokkal intenzívebben éli meg másoknál. Erre van egy elméletem. Itt olvashatod. 

+ Ezen kívül a legtöbb esetben van valamilyen múltbéli esemény, ami vagy traumát okozott (sokszor egy szerettünk , barátunk halála), és nem tudtuk feldolgozni, vagy egyszerűen régóta benne vagyunk egy élethelyzetben, ahonnan legszívesebben kilépnénk, de nem tudunk. Egy lebénult, sokkos, tehetetlen állapot, amit a szervezet nem tud elviselni. Így megbetegszünk. A betegség pedig csak rákényszeríti arra, hogy lépjen.

Mindenkinek van egy legérzékenyebb szerve, testrésze, és ha hosszútávon fennáll egy krízishelyzet, akkor ez a leggyengébb láncszem bemondja az unalmast. Legyen az szó akár fogakról, ízületekről, csontokról, valamilyen belső szervről.

A női nemi szervek nem csak a női szexualitást, az anyaság megélését és kifejezését szimbolizálják, hanem a kreativitás is ide kapcsolódik. Nézd csak: angolul a kreativitás úgy van, hogy : creativity – A CREATE szótőből ered, aminek jelentése, teremt, alkot. Az alkotás teremtés, mint ahogy a szülés is egy teremtési folyamat része. Ha valami miatt nem engeded szabadjára a Benned rejlő kreativitást, azzal a kreatív energiák beléd szorulnak, és mivel nem áramlik megfelelően az energia, ezért energiablokk jön létre, és ez megbetegítheti a női nemi szerveket. Ezen energiáknak a szabad kifejezését sokszor gátolja az önbizalom, önértékelés, önbecsülés és önismeret hiánya. Nem merünk szabadon azok lenni, akik vagyunk. Így inkább elfojtjuk azt, ami bennünk van, ezzel megfosztva a világot a bennünk rejlő fénytől.

Mennyire ismerős ez Neked, Sorstársam?

Lehet, hogy most rosszul érzed magad, hogy miért vagyok én ezekkel megáldva? Miért vagyok én ilyen érzékeny? Mekkora egy szívás ez az egész!

De tudod mi van?

Ezek nem gyengeségek. Ezek szuper erők!

Még egyszer, hangosabban:

EZEK NEM GYENGESÉGEK. EZEK SZUPER ERŐK.

Olyan Nő vagy, aki nélkül ez a világ sivár lenne.

Hogy látlak én Téged?

Adakozó vagy.
Erős vagy.
Emberen felüli dolgokra vagy képes, ha beleteszed Magad.
Olyan mérhetetlenül nagy és jó szíved van, hogy saját magadat is képes vagy odaadni mások jólétéért. Önzetlen vagy.
Az érzékenységed puhává tesz Téged. Ebben a kemény világban, ahol az számít tökösnek, aki minél keményebb, hogy minél több szívatást el tudjon viselni, az érzékeny emberek félre vannak söpörve. Az ilyen emberek nem harsognak. Nincs feltűnési viszketegségük. Csendben végzik a dolgukat.
Szerény vagy.
Mosolygós és vidám vagy.
Egy gyönyörű lélek vagy, aki most nehéz élethelyzetben van, és nagyon keményen dolgozol azért, hogy újra egészséges lehess. Hogy újra Önmagad lehess.

Tök durva, hogy egy betegség mennyire képes az ember életét megnyomorítani.

De tudod mit? Ennél van egy sokkal durvább dolog.

Az, hogy egy betegséget ugródeszkának is lehet használni! Ez mennyire izgalmas gondolat!

Gondolj bele, hogy most mekkora lehetőséget kaptál az élettől, hogy végre olyan életet élhess, amilyet szeretnél. Végre Önmagad lehetsz. Végre megszeretheted Magad. Végre rájöhetsz, micsoda érték vagy. Végre lekophatnak a téged szívató, lehúzó emberek. Végre megnyithatod a szívedet. Végre kinyithatod az ajtót a lelkeden, és hagyod, hogy a bentről jövő fény, a meleg fény a világot egy jobb hellyé tegye.

Gondolj csak bele, hogyha azok a dolgok, amik most zavarnak, hogy alacsony az önbecsülésed, hogy nem tudsz nemet mondani, hogy állandóan leszívnak, ez mind megváltozna! Képzeld csak el, hogy egy olyan ember vagy, akivel élvezel együtt lenni! Aki megtartotta puhaságát, érzékenységét, mégsem lehet átgyalogolni rajta. Akinek erős az önbizalma, becsüli és szereti magát. Aki azt csinálja, amit szeret, és bátran felvállalja és kifejezi Önmagát. Aki szeretettel tud határokat húzni az életében. Aki azért segít másokon, mert akar segíteni, nem azért, mert muszáj, máskülönben azt érzi, hogy nem fogják szeretni, hogy csalódást fog okozni. El tudod ezt képzelni? Milyen lenne az életed?

Az a durva, hogy nagyon nehéz egy ilyen élethelyzetben észrevenni azt, hogy onnan, lentről, mennyire nagyot lehet ugrani, és mennyit lehet fejlődni, változni. De lehet. Hidd el, lehet.

De az a jó hírem, hogy minden szuper erőd megvan hozzá, hogy képes legyél rá. Nem kell más valakivé válnod. Minden rendelkezésedre áll. Kezdj el belül megváltozni, és nézd meg, hogy kívül mi történik.

Belülről kifelé, így javítjuk mi az életünket.

Szeretettel ölellek, mosolyogj ma is sokat! Hadd ragyogjon a fény ebben a világban, nagy szükség van rá.

Lux Boros Kata

(Photo by Neal Kharawala on Unsplash)

 

Leave a Reply