5 TOP étkezési szokás, amik felturbózzák a szervezetedet

Posted on Posted in étkezés, Omega 3 zsírsavak, ösztrogén

Ahogy azt korábbi írásomban olvashattad, az endometriózis hátterében sokféle ok húzódhat meg.

A könnyebb eligazodás érdekében három területre bontjuk a témákat.

Ezt a három területet kell megvizsgálnunk.
Ezen a három területen kell változtatásokat tennünk.
Ez az a három terület, ahol a gyógyulásunk kulcsát is meg fogjuk találni.

A három terület pedig a következő:

  1. Testi
  2. Lelki
  3. Tudati

A három területen belül is további, végtelenül szerte ágazó témákat fogunk elővenni, most azonban vegyük egy kicsit górcső alá a testünket.

Ha már változtatás, akkor az egyik legszembetűnőbb terület az étkezésünk. Erről a témáról számtalan könyvet lehet írni, melyik az ideális, melyik a nem ideális, mi jó, és mi a káros.

Felmerül a kérdés, hogy melyek azok az élelmiszerek, melyek jótékony hatással vannak az egészségünkre. A mi esetünkben pedig kifejezetten azokat az élelmiszereket válogattam most össze Nektek, melyek az endometriózis felszívódására, a fájdalmak enyhítésére igencsak jótékony hatással vannak.

Nézzük is azt a TOP 5 étkezési tippet, melyek fantasztikusan felturbózzák a szervezetedet 🙂
A felturbózott szervezet pedig ellenálló!

  1. Növényi forrásból származó Omega 3 zsírsavak, melyek gyulladáscsökkentő hatással bírnak. A legjobb növényi Omega 3 zsírsavak:

Lenmag, lenmagolaj

Dió, dióolaj

Tökmag, tökmagolaj

Sötétzöld színű zöldségek (Kel, spenót, brokkoli, vízitorma)

     2. Bőséges rostbevitel, melyek abban segítenek, hogy csökkentsék az ösztrogén szervezetben történő                               keringését. Magas rosttartalmú élelmiszerek:

Babfélék, borsófélék, hüvelyesek

Barna rizs

Zab (gluténmentes)

Zöldségek, gyümölcsök

     3. A következő élelmiszerek csökkentik az ösztrogénszintet, ezekből érdemes naponta egy-két adagot                          beiktatni az étkezésünkbe:

Sötétzöld színű zöldségek

Brokkoli

Káposzta

     4. Kiemelten fontos az immunrendszerünk felturbózása! Erre a célra a következő élelmiszerek kiválóan                     alkalmasak:

Babfélék, borsófélék, lencsefélék

hagyma

fokhagyma (nyersen a leghatékonyabb)

Répa

Rebarbara

Magavak és csírák

Gyömbér, mely kiváló gyulladáscsökkentő is egyben

Zöld tea

      5. A természetes fitoösztrogéneket tartalmazó élelmiszerek moderált fogyasztása hasznos lehet, ezért                         javasolt fogyasztanunk őket.

Babfélék, borsófélék, lencsefélék

piros és lila bogyós gyümölcsök (pl: málna, áfonya, ribizli, goji bogyó)

Fokhagyma

Alma

Petrezselyem

Édeskömény

Káposzta, karfiol

Olajos magvak és magok (szezámmag, tökmag, napraforgómag, lenmag)

Zeller, répa

Rebarbara

 

Emellett pedig nagyon fontos a bőséges folyadékbevitel. Felejtsük el a cukros, édesítőszeres löttyöket, és fogyasszunk vizet, napi 2-3 litert. Vízből sem mindegy, mit iszunk. A legeslegideálisabb a természetes forrásvíz. Ha Te sem erdőbe élsz egy csörgedező kis patak forrásának közelében, és ennek begyűjtésére nincs minden nap lehetőséged, akkor a következő legjobb választás a szűrt, vagy ásványvíz. Ha viszont kirándulni jártok ilyen források közelében, akkor tankolj fel! Egészen más élmény a természet adta, friss folyadékkal táplálni szervezetünket. Egészen más az íze a forrásvíznek. A víz mellett pedig a zöld tea is remek választás.

Az étkezési szokásainkat pedig könnyűszerrel meg tudjuk változtatni. Vásárlási és főzési szokásainkat kell megváltoztatni. Kezdjünk el minél többet fogyasztani ezekből az élelmiszerekből, és szépen hagyjuk abba az egészségünkre káros élelmiszerek fogyasztását.

Szeretettel ölellek,

Lux Boros Kata
Életmód coach, vegán életmód szakértő, író

Leave a Reply