Izzadásra fel! A 3 legjobb mozgásforma endó esetén

Posted on Posted in környezet, megerősítések, mozgás, pozitív, pozitív megerősítések, test

Örök kérdés, hogy mit mozogjak, ha endometriózisom van? Mindjárt rá is térünk, csak előtte beszéljünk kicsit arról, hogy miért is fontos mozogni, különösképp akkor, amikor betegek vagyunk.

A testünket különböző behatások érik, és a legkülönfélébb méreganyagok jutnak ajtón belülre. A szervezet méregtelenítő szerve a máj.

A gond az, hogy mivel a szervezetünk túlterhelt a sok adalékanyagtól, e-számtól, tartósítószertől, vegyi anyagoktól, és még sorolhatnánk a végtelenségig, ezért a májunk elkezd betelni. Egy idő után nem tudja az összes méreganyagot lebontani, és így a szervezetünkben elkezdenek ezek a méreganyagok megülni. Ha nem mozgunk, akkor a mérgek jórészt bent is maradnak. Ha viszont mozgunk, akkor izzadás által kijutnak ezek a méreganyagok, ergo ha nem mozgunk, akkor a májra hárul ez az egész feladat. Szegény máj. Sok embernek nem működik megfelelően a mája, és a veséje sem, ami hihetetlen sok betegség forrása is testi szinten, mert ráadásul alig iszunk értelmes folyadékot, így a vese is alulműködik, nem tudja rendesen kimosni a méreganyagokat a szervezetből. Ezen első körben SOS változtatni kell! {Vannak remek máj és vesetisztító kúrák, amiket alkalomadtán ajánlatos elvégezni.}

Tehát mindenképpen kell a mozgás, nyilván millió jótékony hatása van, de most kifejezetten a méregtelenítésről beszélünk. Ha eddig hanyagoltad az edzést, a mozgást, akkor itt az ideje, hogy válassz valamit, amit tudsz csinálni, és csináld!

A legjobb az, ha leizzadsz, mint a csataló. Minél inkább izzadsz, annál jobban ürülnek a méreganyagok. Naponta legalább 60 perc, heti legalább 3-4-szer.

Jó-jó, és akkor most jöjjön a lényeg, de mit mozogjak, ha mozdulni is alig tudok a fájdalomtól?

Először is, ha nagyon fájsz, pihenj, ne erőltesd. Kuckózz be, és tegyél be valami röhögős filmet. Vagy aludj, olvass, csinálj bármit, amit szeretsz, és eltereli a figyelmedet. Amikor jobban vagy, akkor viszont irány! Mi jöhet szóba?

 1. Az úszás remek megoldás lehet, ez kíméletes, de hatékony.
 2. Séta, sétálni a nagyon extrém helyzeteket leszámítva mindig tudunk. Ha más nem, akkor sétálj, napi 60 percet. Séta közben végezz karmozdulatokat, légzőgyakorlatokat. Gyomorba mélyen beszívod a levegőt, és lassan engeded ki. Gondolatban pedig társítsd hozzá azt, hogy:”Mélyen beszívok minden jót az életembe, és kifújok, elengedek minden fájdalmat.””Mélyen beszívom az egészséget, és szeretettel elengedem a betegséget.”

  Ez legyen a mantrád, miközben csinálod a légzéseket. Érezd, ahogy a levegő szétárad az egész testedben, és vele együtt az egészség is. Képzeld azt, hogy minden lélegzetvételeddel egyre egészségesebb és egészségesebb vagy. Egyelőre nem kell, hogy igaz legyen! Csak képzeld el. Álmodozni csak lehet, nem? 🙂 Koncentrálj, ne csapongjanak a gondolataid. Ez most a Te időd, koncentrálj arra, amit el akarsz érni. Koncentrálj az egészségedre, koncentrálj a kisbabára, akire annyira vágysz. És jó érzésekkel, ne úgy, hogy ez nekem nem sikerülhet, mert beteg vagyok. Ne hagyd, hogy a félelem és szorongás bekapcsoljon. Pozitív képeket társíts, álmodozz!

  Ezt bármikor csinálhatod. Mármint a sétát. És persze az álmodozást is 🙂 Napi 60 perc, de ha nagyon nem megy, legyen 30. És növeld az adagot. A természet feltölt, megnyugtat, stresszoldó, ettől csak több tudsz lenni. Télen is lehet sétálni, jól öltözz fel. Ha süt a nap, nyomás a levegőre! De ha nem süt, akkor is 🙂

 3. A másik remek megoldás, ami azért frankón le fog izzasztani, az az ellipszis gép. Ha szoktál edzőterembe járni, akkor tudod, melyikre gondolok. Na, itt egy kép:
  Ellipszis trainer (fotó: Pinterest)

  Ez azért jó, mert abszolút kímélő, nincs benne ugri-bugri, a térdeid is nyugalomban vannak. És nagyon jó kardió forma. Próbáld ki, hogy tudod-e csinálni, ha igen, akkor vegyél egy kondibérletet, és ugyanígy, napi 60 perc (de min. 45 perc), heti 3-4 alkalommal.

  Itt a mentális gyakorlat pedig lehet ugyanaz, mint a sétálásnál. Vagy egyszerűen mondogathatod azt is, hogy:

  “Egészséges vagyok, egészséges vagyok, egészséges vagyok…”

  Sőt! Vedd fel a telefonodra, hogy “egészséges vagyok, egészséges vagyok, egészséges vagyok”, és hallgasd ezt! Nagy ereje van annak, ha nem csak a fejedben megy a mantrád, hanem HALLOD is, ráadásul a saját hangodon.

  Ezek a mentális gyakorlatok több mindenre jók, és több oka is van, hogy csinálnunk kell, erről egy későbbi bejegyzésen írok Nektek.

  Bármit is választasz, a lényeg, hogy következetesen csináld. Lehet, hogy az elején nehéz lesz, de bele fogsz jönni. Ügyes vagy, szokás kérdése az egész 🙂

  Szeretettel ölellek,
  Lux Boros Kata

Leave a Reply