Nézzük tovább, hogy melyik az a további 5 élelmiszer, amik természetes módon egyensúlyozzák ki a hormonrendszerünket.
6. Organikus, vagy más néven bio élelmiszerek
Ez egy nagyon fontos tétel. Mi köze a hormonrendszerünknek ahhoz, hogy bio vagy nem bio zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztunk? Mikor ezt megtudtam, ledöbbentem. A magyarázat a következő:
A szervezetünkben levő ösztrogén hormonok többféleképpen növekedhetnek. Fogyaszthatunk olyan ételeket, melyek növelik az ösztrogén szintet, ilyen például a szója, vagy a kávé. Ezek az ételek a fitoösztrogének azon csoportjába tartoznak, melyek nem blokkolják a sejteken levő ösztrogén receptorokat (mint például a lenmag), így a szervezet ösztogén szintje növekszik.
Ezen kívül az ösztrogén szintünket azok a vegyszerek, kozmetikai szerek is növelik, amiket mindennapjaink során felhasználunk. Ezeket xeno-ösztrogéneknek hívjuk.
A xeno-ösztrogénekről külön bejegyzést fogok hamarosan írni, de egyelőre röviden annyi, hogy a xeno-ösztrogének a szervezetünkbe kerülve az ösztrogénhez hasonlóan viselkednek, és ennek következtében növelik az ösztrogén szintet. Ezek a kémiai vegyületek nem bomlanak le a szervezetben, hanem szépen eltározódnak a zsírsejtjeinkben. A sejtjeinkben lerakódott xenoösztrogének olyan betegségeket okoznak, mint például a mell-, prosztata- és hererák, elhízás, meddőség, endometriózis, korai pubertás kor, vetélés és cukorbetegség.
Mikben találhatóak meg ezek a xenoösztrogének?
Rovarirtó, növényvédő szerekkel kezelt zöldségek és gyümölcsök
Műanyag edények, vizes flakonok, evőeszközök, poharak
Körömlakkok
Sminkek
Fogamzásgátló tabletták
Csapvíz
És akkor visszakanyarodva a bio élelmiszerek fontosságához, most már látod, hogy azért kell minél több bio élelmiszert fogyasztanunk, és most főleg a friss zöldségekre és gyümölcsökre gondolok, mert a nem bio zöldségeken és gyümölcsökön a szervezetünk számára roppantul káros vegyszerek vannak.
Persze ez nem a legolcsóbb mulatság, ezt belátom. A legjobb, ha meg tudjuk azt oldani, hogy saját magunk termelünk egy kis kertecskében zöldségeket, gyümölcsöket. Esetleg van a családnak vidéken olyan nagyija, papája, akik a kertükben nem permeteznek. Körbe kell nézni, hátha.
Ha pedig ezek közül egyik sem működik, akkor bizony az anyagiakat is át kell reformálni azért, hogy egészséges ételeket vehessünk és ehessünk. Kevesebb csip-csup, kevesebb ingyom-bingyom, mozizás, rucivásárlás, és több tápláló, egészséget adó étel. Az egészségünk az, amibe megéri befektetni. Mert a ruci lefoszlik rólunk, veszünk újat. De ha az egészségünk megy tönkre…tudod.
Szóval lányok, irány a bio piac! 🙂
7. Maca por
Ez egy csoda! A Maca por egy olyan szuperélelmiszer, melyet Peruban az inkák már több ezer éve használtak. A Maca egy gyökeres növény, ebből készítik a port.
Azért tartozik a szuperélelmiszerek csoportjába, mert természetes módon található benne számos esszenciális vitamin, tápanyag, ásványi anyag és zsírsav. Olyan ásványi anyagok vannak benne, mint kálcium, kálium, foszfor, magnézium és cink, 6 féle szterin, 20 zsírsav, lipidek, rost, jó szénhidrátok, fehérje és aminosavak.
A természetgyógyászatban széles körben alkalmazott növény, melyről bebizonyosodott, hogy növeli az energia szintet, a libidót, kiegyenlíti a hormonrendszert, enyhíti a klimaxos tüneteket, javítja a memóriát, csökkenti a stresszt, javítja a szexuális teljesítőképességet, serkenti a fogamzásképességet.
A Maca por úgy működik, hogy olyan vegyi anyagokat és tápanyagokat szabadít fel, melyek üzeneteket küldenek az agyalapi mirigynek, ami aztán szépen megmondja a testnek, hogy mennyit termeljen a bizonyos hormonokból, akár elegendőt termel, akár túl sokat, vagy éppen eleget.
A Macának az ízét meg kell szokni. Én a legjobban banánturmixban szeretem, mert az édes banán íz elnyomja az eleinte szokatlan ízvilágot 🙂 A banánturmixot vagy rizstejjel, vagy mandulatejjel iszom, esetleg kókusztejjel.
8. Flavonoidokat tartalmazó gyümölcsök
A magas flavonoid tartalmú gyümölcsök fogyasztása is jótékony hatással van a hormonrendszer kiegyenlítésére. A vörös színű bogyós növényekben, szőlőben és citrusfélékben magas arányban fordulnak elő ezek az antioxidáns hatású vegyületek.
Ezen gyümölcsök mellett a zellerben, petrezselyemben, kamilla teában található apigenin nevű növényi flavonid a petefészek rák ellen is védelmet nyújt.
9. Kókusz olaj
A kókuszolaj laurinsavat tartalmaz, egy olyan anyagot, ami roppantul hatékony, ha hormontermelésről beszélünk. Laurinsav van az anyatejben is, ami a kicsi erős immunrendszerének felépítését segíti elő. Ezen kívül megöli a testünkben élő vírusokat és az ártalmas baktériumokat valamint gombákat, felgyorsítja az anyagcserét, könnyen emészthető, és gyors energiával lát el.
10. Élelmi rostok
Az elfogyasztott élelmi rostok befolyásolják a szervezetünk ösztrogén szintjét. Minél több rostot fogyasztunk, annál kevesebb az esély arra, hogy az ösztrogén dominanciával kapcsolatos betegségekkel kelljen szembenéznünk, így például az endometriózissal, vagy mellrákkal.
Miben van sok élelmi rost?
Gyümölcsökben, például narancs, málna, ribizli, körte, szeder
Zöldségekben, például vöröshagyma, fokhagyma, borsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, articsóka, kukorica
hüvelyesekben, például lencse, babfélék, csicseriborsó
{Teljes gabonákban, de a gabona gluténtartalma miatt a gabonák fogyasztása nálam nem jött be. Egyedüli, amitől nem fájdul meg a petefészkem, az a zab, és ennyi. Kenyeret évek óta nem eszem, na jó, félévente egy szeletet, se barnát, se fehéret, semmilyet sem nem. Viszont imádom a puffasztott rizsszeletet, azt eszem kenyér helyett. Nyilván más ízvilág és élmény, de én imádom, és ettől nem puffadok fel úgy, mint a kenyérféléktől.}
A legeslegideálisabb számunkra most az, ha minden nap eszünk
- növényi fehérjét, beáztatott magvakat, diót, mandulát, kesudiót, magvakat, szezámmag, lenmag, tökmag, napraforgómag, babféléket, quinoát, lencseféléket, persze ezekből vagy-vagyot 🙂
- hormonkiegyenlítő egészséges zsírok, például kókuszolajat, és a kókusz mindenféle előfordulása, avokádót, olívaolajat, olajos magvakat, amiket az előző pontban említettem, és lenmagot.
- Antioxidánsokban gazdag zöldségeket: minden, ami sötétzöld, az jöhet, spárga, brokkoli, spenót, kel, káposzta, uborka, petrezselyem, koriander. Ezen túl az élénk színű zöldségek, zöld, piros sárga és narancssárga kaliforniai paprika, lila és vöröshagyma, paradicsom, répa, stb.
- És ezekből a mennyei ételekből készült ételeket megturbózhatjuk a gyógyító gyógynövényekkel és fűszernövényekkel: fahéj, kurkuma, cayenne bors, kömény, fokhagyma, gyömbér.
- + Gyümölcs. Ezzel kapcsolatosan is nagy a káosz. De minden eset más. A gyümölcsöket a gyümölcs magas cukortartalma miatt szokták óvatos fogyasztásba sorolni. Ha Candidád is van, (ami sok endometriózisos betegség esetén jelen van, ez az nálam is így volt), akkor bizonyos gyümölcsöket kifejezetten ajánlott kerülni. Én a gyümölcsöt imádom, minden féléjét, úgyhogy a gyümölcs volt nálam az, amit nem fogtam vissza. Kivéve azért akkor, amikor megtudtam, hogy Candidám is van, na akkor odafigyeltem. Azt fontos azért megjegyezni, hogy a gyümölcsben előforduló cukor, a gyümölcscukor nem egyenlő az egyéb, szervezet számára egyáltalán nem egészséges, finomított cukrokkal.
És emellett nem eszünk semmit, ami tiltólistás. (Lásd itt, itt, itt.) Jó kis kihívás, tudom. De egy próbát megér, nem? Ha egyből nem tudsz mindent megváltoztatni, vagy lecserélni, akkor kezdd el valamivel! Csak kezdd el! Sokkal jobb annál, mintha nem változtatnál semmin, de azt várod közben, hogy meggyógyulj, vagy legalább azt, hogy ne kínozzanak a pokoli fájdalmak.
Valamit valamiért, szól a bölcs mondás.
A szervezetünk egészséges működéséhez ezek a tápanyagok kellenek. Fehérje, szénhidrát, zsír, rostok. Fehérjére egy női testnek (normál terhelés esetén) naponta 50 grammra van szüksége. Ha viszont minden nap húst, tejtermékeket és tojást fogyasztunk, valamint esszük a reggeli péksütiket, nem mondunk nemet a frissen sült muffinoknak, almáspitéknek, pizzáknak, tésztaételeknek, jó kis nasiknak, akkor sajnos alapból sokkal több fehérjét fogyasztunk, mint amennyire szükségünk van. Ezért sok helyen találkozhatsz azzal, hogy fehérjeszegény étrend javasolt endometriózis esetén.
A túlzott fehérjebevitel emberi szervezet számára egyáltalán nem ideális, nem is véletlen, hogy az egészségtelen életmódnak és étkezésnek ‘köszönhetően’ annyi egészségügyi problémával nézünk szembe. Óriási tévhit, hogyha az ember nem eszik húst és egyéb állat eredetű élelmiszereket, akkor fehérjeszegényben fog elpusztulni! Elfonnyadnak az izmai, gyenge lesz, és a többi. Ez egy hatalmas hülyeség! Pont hogy az állati eredetű fehérjék tesznek minket beteggé. Fehérje rengeteg zöldségben, sőt, még gyümölköcsben is van. Ami az ember szervezet számára ideális. A hüvelyesektől kezdve az olajos magvakon át a különféle zöldségekig sok-sok mindenben van fehérje.
De az, hogy fehérjeszegény étkezést folytassunk, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem szabad fehérjét fogyasztani. Fehérjét nem lehet nem fogyasztani.
Végezetül:
Egyszerű a képlet: Minden, ami természetes formájában fordul elő a természetben, az jó, és minél inkább finomított, feldolgozott, annál inkább nem jó. Ezért is írtam, hogy inkább lenmagot együnk, mint lenmag olajat. A zöldségeket is max. pároljuk. Ne csináljunk rántott cukkínit, brokkolit, zsíros, olajban sült cuccokat, váá! Semmiképp! Legyen finoman megízesített zöldség párolva, hozzá valamilyen hüvelyes, és mellé gigászi adag saláta. Nasinak pedig gyümölcs. És ennyi. Egyszerű, gyors, finom, egészséges.
Szeretettel ölellek Titeket,
Lux Boros Kata
Életmód coach, vegán életmód szakértő, író