*****FIGYELEM!*****
Minden írásomat személyes tapasztalt alapján állítottam össze, ezért ezek, jelen esetben az étkezésre vonatkozó írások nem minősülnek dietetikai javallatoknak. Ha dietetikus szakember véleményét akarod kikérni, tudok Neked kiváló szakembert ajánlani. Mindenképpen fordulj a szakterület képviselőjéhez!
Folytatjuk a tiltólistás ételeket, az első részt itt találod.
4. Szója. Szója, és minden, ami szóját tartalmaz. Tofu, szójavirsli, szójajoghurt, szójatejszín, szójatej, tempeh, minden, amiben szójaszójaszója van. A szójában a fitoösztogének olyan fajtája található, ami megnöveli a szervezetben található ösztrogén szintedet. Mivel az endometriózis a szervezet ösztrogéndominanciája miatt alakul ki, ezért mindent kerülnünk kell, amiben ösztrogén van, illetve képes arra, hogy az ösztrogén szintünket növelje. Ilyenek például a különböző vegyi anyagok, kozmetikumokban található állagjavítók, mint például a parabén, ami bizonyítottan rákkeltő, és emellett bizonyítottan növeli a szervezet ösztrogén szintjét. Amíg folyamatosan pakolod az ösztrogént a szervezetedbe, addig az endometriózis egyre csak rosszabb lesz, a fájdalmak és a probléma nem hogy enyhülnek, hanem erősödnek. Abszolút tiltólistára vele!
5. Finomított cukor. Minden olyan élelmiszer, amiben finomított cukor van, az hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetedben savas környezet alakuljon ki. Ha a szervezet savbázis egyensúlya felborul, és elbillen a túl savas irányába, az melegágya a betegségeknek, hiszen a savas környezet ideális terep a baktériumok és vírusok növekedésének. Ezen kívül pedig kimeríti a testedben az oxigént, kalciumot és egyéb ásványi anyagokat.
6. Feldolgozott élelmiszerek. Minden feldolgozott élelmiszerben hozzáadott adalékanyagok, tartósítószerek, emulgeálószerek és kémiai ízesítők vannak, melyek serkentik a rossz prosztaglandinok növekedését. Ha kiiktatod ezeket az ételeket az étrendedből, akkor az jelentős mértékben csökkenti az endometriózis tüneteit. És mik is tartoznak ide? Minden olyan élelmiszer, ami fizikai és kémiai eljáráson megy keresztül, illetve melyekhez szintetikus adalékokat tesznek. Húsok, tejtermékek, konzervek, zacskós kaják, csipszek, ropikák, üdítők végtelen sora.
A következő részben folytatjuk a listát!
Szeretettel ölellek,
Lux Boros Kata
Életmód coach, vegán életmód szakértő, író