5+1 Higiéniás tipp Koronavírus idején

Posted on Posted in higiénia, környezet, Koronavírus

Arculcsapóan gyorsan és váratlanul ért mindannyiunkat ez a Koronavírus. Olyan életvielbeli változásokat tapasztalunk, mint amit sokunk eddigi életünk alatt soha. Ez a helyzet pedig nem csak fizikai, életviteli, életmód beli síkon van ránk hatással, hanem érzelmileg és mentálisan is. Rengeteg aspektusát lehet ennek a témának részletezni, és fogom is, mert amilyen sok negatív szituációval kell most társadalmi szinten is szembesülnünk, hiszek benne, hogy legalább annyi pozitív oldala is van a Koronavírus okozta helyzetnek. Az egyik ilyen például az, hogy sokkal jobban odafigyelünk az alapvető higiéniára.

Nagyon fontosnak tartom a tisztaságot, és oda is figyeltem rá, de most jövök rá, hogy az, ahogy eddig csináltam mondjuk a beváráslást, mennyi bacinak, vírusnak ad belépési engedélyt az otthonomba. A jelenlegi helyzetre való tekintettel most szeretnék pár hasznos ötletet adni Nektek, amivel Ti is tudjátok erősíteni a higiénikus környezeteteket. Jöjjön tehát 5+1 tipp, hogyan tartsd otthonodat baci- és vírusmentes övezetben:

 1. Cipő lakásba be ne lépjen!

  Mondanom sem kell, a cipőnk talpa és felülete koszos. Építsd ki azt a szokást, hogy lakásba utcai cipővel nem lépsz be a küszöbön. Ha van arra módod, hogy a cipőket az ajtón kívül tárold, még jobb, de ha erre nincs lehetőséged, akkor a küszöbnél bújj ki a cipőből, papucsból, akármiből, amivel utcán jártál, lépj be zokniban, mezítláb, pakold le a cuccokat a kezedből, majd a folyamat végén tedd a cipődet zárható cipősszekrénybe. A zárható cipősszekrény nem csak a néha illatos cipőszagtól ment meg, de a cipőkön levő bacik is egy szekrényben vannak. A cipősszekrényt lehetőség szerint rendszeresen takarítsd.

 2. Kézmosás rulez

  Miután beléptél a lakásba, cipődet betetted a helyére, irány a fürdő. Figyelj arra, hogy a villanykapcsolót se kapcsold fel utcás kézzel, használd a könyöködet pl. (vagy ha megfogtad, akkor a kézmosás után fertőtlenítővel/ecettel fertőtlenítsd le). Az alapos kézmosás nagyon-nagyon fontos volt mindig is, de most jövök rá, hogy azért lehet alaposabban is kezet mosni. Miután beszappanoztad a kezed, legalább 30 másodpercig sikáld erre-arra. Van egy szuper oldal https://washyourlyrics.com/ , ahol kiválaszthatod egy kedvenc dalodat, és a kézmosás különböző szakaszaihoz az oldal kiosztja, hogy melyik mozdulatnál melyik sorát énekeld a dalnak. Ezt pedig ki is tudod nyomtatni, és kitenni a fürdőbe. Így könnyen nyomonkövethető a folyamat, és még jól is szórakozol közben 🙂 A munkahelyemen egy örök klasszikus a kézmosó dal: Backstreet Boys: I want it that way 😀 Alap. 🙂

 3. Élelmiszer táskából ki, mosogatóba be!

  Na ez nálam egy új intézkedés. Nagyon jó, hogy itt nálunk, Ausztriában a még nyitva levő üzletek alkalmazottait úgy védik 2 napja, hogy kesztyűben, maszkban kell dolgozniuk, és a kasszát plexilappal választják el az ügyfél elől. De! Ahogy álltam a sorban (1,5 méteres távolságra az előttem levő vásárlóktól) néztem, ahogy az előttem levő megfogja az árucikket, kiteszi a szalagra. Ki tudja, mikor mosott utoljára kezet, mit fogdosott meg előtte, stb. stb. Majd azt megfogja az eladó a gumikesztyűs kezével, átveszi a cash-t, szépen visszaad, majd jön a következő vásárló. Magyarán az eladó keze védve van, de az összes létező esetleges vírus és baci, ami a kp-n és az emberek által összefogdosott akármilyen (!) élelmiszeren ott lehet, az én cuccaimra is rákerül az eladó keze alatt. És a futószalagról már ne is beszéljünk. Ezt egyetlen módon tudom egyelőre megoldani: Miután hazaértem, fogom a szatyrom tartalmát, illetve előszörd felveszem itthon szépen én is az eldobható gumikesztyűt, bepakolom a mosogatóba a cuccokat, fogom az ecettel feltöltött spricnis flaskámat, és MINDEN egyes terméket alaposan lespricnizek, majd 5-10 percig hagyom állni. Ezután szépen lemosom mindenről az ecetet, letörlöm és elpakolok. Kicsit ez hosszadalmas, de inkább mókolok ezzel, minthogy koszosan tegyek el bármit is.

  Bevásárlás utáni megtisztulás

  És miért éppen ecet? Nálunk az ecet jól bevált fertőtlenítésre, bár most Koronavírus idején megérne egy misét ez a téma, hogy a Koronavírust mennyire viszi, de egyelőre ez van. Az ecet nagyon jó természetes fertőtlenítő, gombaölő is egyben. És főleg figyelni kell arra, hogy milyen tisztítószert használunk, amikor élelmiszerről beszélünk, mert vegyi anyagot természetesen érdemes kerülni. Ausztriában valamiért 6%-osnál erősebb ecetet nem találok. Eddig higítottam az ecetet, 30-70%, 50-50% arányban általában, 30% ecet, 70% víz pl, de most töménybe nyomjuk. Magyarországon simán lehet erősebb ecetet venni, nyugodtan használj erősebbet. Oké, büdös, de csak egy darabig, lemosod a felületről, és egyáltalán nem marad ecet szaga az adott dolognak. És persze miután elpakoltál mindent a mosogatóból, a mosogatót is fújd ki ecettel, ezt nyugodtan rajta is hagyhatod.

 4. Utcai ruha le, otthonka fel!

  Miután beléptél a lakásba, megmostad a kezed, öltözz át. Utcai ruhával ne ülj le kanapéra, étkezőhöz, szőnyegre, akárhova. Vetkőzz le, és lehetőség szerint alapsan mosakodj meg. Ruhát mosd ki. Mi ezt már nagyon régóta így csináljuk a Férjemmel. Nálunk a kutya miatt amúgy is le van takarva takaróval a kanapé, de ha néha-néha vendégek jönnek hozzánk, akkor a kanapén levő takarót a vendég távozása után bedobjuk a mosógépbe, hiszen a vendégek nyilván utcai ruhával ülnek rá. Az étkezőszékeink fából vannak, de van rajta kis ülőpárna, amit szintén azonnal kimosunk, ha valaki utcai ruhával ráül. Mi meg nem ülünk rá, de ha akármilyen oknál fogva ez véletlenül előfordul, akkor szintén ugyanez a szabály, ülőpárna megy a mosógépbe.

 5. Ha náthás vagy, köhögsz, tüsszentesz, használj zsepit!

  Ha gyorsan jön a tüsszentés, akkor vagy a kézhajlatodba, vagy ha van a kezed ügyében zsepi, és elég gyors vagy, akkor abba tüsszents. A zsepiket pedig ne gyűjtögesd, hanem dobd ki. Viszont olyan kukába dobd, aminek van fedele. A szemetest pedig rendszeresen cseréld.

5+1. Rendszersen szellőztess!

A friss levegő nagyon fontos, főleg, hogy mostanában ennyi időt töltünk a négy fal között. Legyen szó akár                     munkahelyről, irodáról, akár az otthonunkról, rendszeresen szellőztessünk!

 

Neked milyen higiéniás szokásaid vannak? Oszd meg velünk, több tapasztalat, több egészséges ember 🙂

Vigyázz Magadra, és mosolyogj ma is sokat!

Szeretettel üdvözöllek,
Kata

 

Photo by 🇨🇭 Claudio Schwarz | @purzlbaum on Unsplash

Leave a Reply