Fájdalmas Endometriózis – 5 trükkös természetes fájdalomcsillapító, amiről tudnod kell

Posted on Posted in étkezés, étrend, fájdalmas havi ciklus, gluténmentes, gyümölcs, hüvelyes, immunerősítés, lúgosítás, mozgás, Omega 3 zsírsavak, savasodás, szuperélelmiszer, tejtermékek, természetes fájdalomcsillapítás, vitaminok, zöldség

Az endometriózis sajnos sok esetben komoly fájdalmakkal jár. Erős menstruációs görcsök, erős menstruációs vérzés, fájdalmas szexuális együttlétek, nyillaló érzés, amikor leülünk egy székre, puffadás, és még lehetne sorolni. Ezeket a fájdalmakat sokféleképp tudjuk enyhíteni. Bármilyen kezelési módszert választunk is, illetve követel meg az állapotunk, mindig vannak olyan természetes fájdalomcsillapítók, amikkel felgyorsíthatjuk a testünk természetes öngyógyító képességének helyreállását.

Ezek a könnyen hozzáférhető, olcsó, kíméletes, a természet erejéből táplálkozó, ám roppant hatékony szerek, ételek italok, trükkök enyhülést hozhatnak azáltal, hogy enyhítik a gyulladást, ellazítják az izmokat, és javítják az általános egészségünket.

Íme 3 módszer, amivel enyhítheted a fájdalmaidat

 1. Meleg
  A melegvizes palackot, forró fürdő/zuhany megoldást sokan ismerjük, ha mentruációs görcsök enyhítéséről beszélünk. Egyik ismerősöm módszere a langyosra melegített vasaló volt. Igazán kreatív, de azért ezt nem javaslom. A meleg hatására ellazulnak az összehúzódó medence izmok, és ez csökkenti a fájdalmas görcsöket. Ha fájdalmad van, tegyél a hasad alsó részére melegvizes palackot, bugyoláld jól be magad egy meleg takaróba, és pihenj.
 2. Kurkuma + Gyömbér
  A kurkuma és a gyömbér igazi csodaszerek. Erős gyulladáscsökkentő tulajdonságuk miatt endometriózis esetén kifejezetten érdemes étrendünkbe beiktatni. A fájdalomcsillapító gyógyszerekkel ellentétben – melyek fogyasztása esetén számos igen kellemetlen mellékhatással kell számolnunk – a kurkumában található kurkumin nem okoz mellékhatásokat. A fájdalomcsillapítók a fájdalmat a felszínen enyhítik, azonban annak OKÁT nem szüntetik meg. A gyógyszerekkel csak elnyomjuk a problémát, ezzel állandósítjuk az állapotot. A fájdalom okának kezelésével és gyógyításával maga a fájdalom is enyhülni fog, majd elmúlik.
  Kurkumát leginkább étrendkiegészítők formájában találjuk meg. Azonban ezek hatékonysága eltörpül a természetben fellelhető kurkuma hatékonysága mellett. Mindig törekednünk kell arra, hogy olyan szereket vegyünk magunkhoz, melyek a természetben fellelhető formájához a legközelebb állnak. A legjobb tehát a friss kurkuma, abból is a bio változat. Biopiacokon, bioboltokban lehet kapni, esetleg ázsiai élelmiszereket áruló boltokban. Készíthetsz belőle teát, beleteheted salátába. Ha ilyenhez nem jutsz hozzá, akkor a kurkuma por a következő legjobb megoldás, és a legkevésbé ideálisak a kapszulák, tabletták. De ha más nincs, akkor még ez is sokkal jobb a semminél.

  Gyömbért könnyebb frissen találni. Gyömbért használhatod tea készítésére, frissen reggeli smoothie-ba, zabkásába, akár salátába is teheted.

 3. Étrend megváltoztatása
  Sok-sok infó kering arról, hogy mi a legideálisabb étrend endometriózis esetén, mik azok az élelmiszerek, melyek a fájdalmainkat csak erősítik, és mely ételek, italok fogyasztásakor enyhülnek fájdalmaink. Sokan számoltok be arról, hogy mennyit segített a fájdalom enyhítésében az, hogy elhagytátok az állati eredetű élelmiszereket, így a húsokat, tejtermékeket, tojást. A növények közül pedig a glutén és a cukor kiiktatása hozott áttörő felüdülést.

  Az ártalmas élelmiszerek kiiktatása mellett nagyon fontos a friss zöldség és gyümölcs, tápláló (gluténmentes) gabonák és babfélék, hüvelyesek mennyiségének növelése. Itt is érvényes az, hogy olyan formában fogyasszuk őket, ami a lehető legközelebb áll a természetben fellelhető formájához, és a lehető legkevesebb feldolgozáson megy keresztül. 

 4.  Mozgás
  A mozgás endorfin hormonokat szabadít fel a testünkben. Ezek a boldogsághormonok pedig szintén fájdalomcsillapítóak. Sajnos pont a fájdalmak miatt nehéz a mozgás, ezért mindig csak olyan mozgásformát válassz, ami kíméletes, nem megerőltető. Nem kell túlbonyolítani, egy egyszerű séta a természetben tökéletesen megfelel. Csináld azonban rendszeresen, napi legalább 30 percen át. Végezz közben légzésgyakorlatokat, és vizualizáld azt, hogy újra egészséges vagy.
 5. Omega 3 zsírok
  Az Omega 3 zsírok szintén gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Azt ajánlom, olyan Omega 3 forrást válassz, ami növényi alapú. Az állati alapú élelmiszerekkel többet ártunk mint használunk, mivel a szervezetet savassá teszik. Nekünk célunk a lúgos PH elérése, mert betegségek lúgos közegben nem tudnak megmaradni.Kiváló növényi alapú Omega 3-6 zsírokat tartalmaz:
  Chia mag
  Kender mag
  Lenmag
  Kelbimbó
  Dió

Szeretettel ölellek, mosolyogj ma is amennyit csak tudsz,

Kata

Photo by Kinga Cichewicz , Takahiro Sakamoto, Chinh Le Duc on Unsplash

Leave a Reply