Placebo hatás, na de mi az a nocebo hatás??

Posted on Posted in ajánlott irodalom, Dr. Bruce Lipton, elme, érzelmek, gondolatok, hit, hozzáállás, modern orvoslás, Nocebo hatás, öngyógyítás, orvosok mondták, Placebo hatás, pozitív

Nagy valószínűséggel hallottál már a placebo hatásról.

A Placebo hatás röviden arról szól, hogy az elménkkel képes vagyunk befolyásolni az egészségi állapotunkat.

Számtalan tudományos kísérlet támasztja ezt alá. A kísérletek arról szólnak, hogy a vizsgált csoportot két részre osztják. Az egyik csoportnak magát a gyógyszert adják be, a másik csoportnak pedig cukortablettát adnak, de ők nem tudják, hogy az cukortabletta, hanem úgy tudják, hogy az a konkrét gyógyszer, a varázstabletta, és hogy ez mennyire jó lesz nekik. Hisznek benne.

A placebo hatás alátámasztására végeztek konkrét műtéteket is. Az egyik kísérletben ízületi gyulladással konkrét műtétet végeztek el a páciensek térdén, míg ízületi gyulladással küzdő páciensek másik csoportjában műtétet csupán  színleltek. Feltárták a problémás területet, konkrétan semmit nem csináltak az ízületi gyulladással, úgy csináltak, mintha műtenék, majd visszavarrták a bőrt.  Három évvel később megvizsgálták mindkét csoportot, és azt találták, hogy egyikőjüknek sem volt fájdalma. Tehát azoknak a pácienseknek is elmúlt az ízületi gyulladása, akiknél csak színlelték a műtétet.

Érdekes módon az összes gyógyulás egyharmada – beleértve a gyógyszereket, műtéteket –  a placebo-hatásnak köszönhető. A Placebo létezik, működik.

Tehát, amikor pozitív gondolataid vannak, azok végül gyógyulást fognak eredményezni. Vizsgálati tény. Na de felmerül a kérdés, hogy oké, ha pozitív gondolataim vannak, akkor az hozzájárul az egészségem helyreállításához, mi van akkor, ha negatív gondolataim vannak?

Az egyik kedvenc előadó, író, akit mindig csodálattal hallgatok, Dr. Bruce Lipton, génkutató, sejtbiológus. Olyan könyvek írója, mint a Hit biológiája, vagy Tudat, a belső teremtő: a sejtek mágiája. Évtizednyi kutatással a háta mögött mondja ő is azt, hogy a gondolataink bizony rendkívül erősek, akár pozitívak, akár negatívak, és tulajdonképpen a saját gondolatainkkal képesek vagyunk egy egészséges fizikai állapotból egészségtelent teremteni, és épp így képesek vagyunk gondolatainkkal és érzelmeinkkel egy egészségtelen fizikai állapotból egészségeset teremteni. Egyrészről remek, hogy egyáltalán szó esik a gyógyulást generáló placebo hatásról, másrészről sajnos egyelőre nagyon kevés szó esik ennek az ellentétéről, amit úgy hívnak, nocebo hatás, ami ugyanolyan erős, mint a placebo hatás, csak az ellentétes irányban.

A nocebo hatás, azaz a negatív gondolatok és a gondolatokhoz kapcsolódó érzelmek nem csak hogy megbetegíthetnek minket, de meg is ölhetnek. Ugyanaz az ereje, és ugyanaz a mechanizmusa, mint a placebo-nak.

Ébresztő adat, hogy a pszichológusok szerint az átlagemberek, a gondolataik a 70%-a vagy annál is több, negatív. Az emberek a gondolataik 70%-ával csak betegítik magukat, és szenvedést teremtenek az életükben. És mivel ezek csak kis apró, jelentéktelen gondolatok, nem is tulajdonítanak nekik nagy jelentőséget.

Az orvosi rendelőben erről bizony egy szót sem fogsz hallani. Nem azért, mert ne lenne fontos. Ehhez le kell ülni, és elvégezni a saját magunk kutatását. Ez is egy olyan szeletkéje a gyógyulásnak, amire te saját magad fogsz rájönni, remélhetőleg minél hamarabb. Amikor azonban ennek alaposan utánajártál, és felismerted a jelentőségét, és elkezdted megvizsgálni, majd megváltoztatni a gondolataidat, az önmagadhoz, a testedhez, és a környezetedhez való hozzáállásodat, akkor az életed gyökeres változásnak fog indulni.

A gyógyulásunk alapja a hit. A töretlen hit, hogy meg fogunk gyógyulni.

Könyvajánló: Dr. Lissa Rankin: Gyógyulás gyógyszerek nélkül – Bizonyíték az öngyógyítás hatékonyságára

Szeretettel ölellek, mosolyogj ma is sokat,

Kata

Photo by Jurica Koletić on Unsplash

Leave a Reply