Stresszelsz? Akkor ne tedd! 10 remek módszer a stressz levezetésére

Posted on Posted in stressz

Stresszel? Aggódsz? Érzed, ahogy a stressz rontja az egészségedet?

Rohanó világban élünk, és a stressz mindennapjaink részévé vált. Természetesnek vesszük már a minket érő folyamatos feszültségeket, és ezek az energiák észrevétlenül ássák alá az egészségünket.

Bizonyos, hogy a stressz tönkretesz minket. Szépen meggyengíti az immunrendszerünket, és mivel az immunrendszerünk nincs a helyzet magaslatán, ezért a funkcióját sem képes rendesen elvégezni. Nem véd meg minket a különböző kórokozóktól, baktériumoktól, vírusoktól. A stressz emellett savasítja a szervezetet, ami szintén a betegségek, gyulladások, elváltozások melegágya.

Ha betegek vagyunk, akkor az immunrendszerünk nagyon nagy valószínűséggel nem működik megfelelően. Ezért betegség idején nagy figyelmet kell fordítani arra, hogy az immunrendszerünket visszaerősítsük. Ezt többféleképpen tehetjük meg, és az egyik az, hogy a stresszt megszűntetjük.

  1. Hallgass nyugtató zenét

Nekem az vált be, hogy olyan zenéket hallgatok, amiben csak hangszer van. Észrevettem, hogy mennyire befolyásolják a tudatomat és így a hangulatomat, és így az egészségemet is a divatos zenék, amiket például nap mint nap játszanak a rádiókban. Figyelted már úgy alaposan, hogy miről szólnak ezek a dalok? A szöveget? Nyűglődünk, bajlódunk, jaj de szenvedünk, fáj a szívünk, szerelmi bánat, otthagyott, sírok, felvágom az eremet, vagy éppen mennyire sz@r és nehéz az élet. Vagy esetleg arról, hogy milyen jót partiztunk tegnap éjjel, és annak a csajnak mekkora nagy…..
Üres duma. 10-ből 9,8 zene lehúz. A zene, a dallam pedig szépen csöndben bejuttatja ezt a szemetet az elménkbe, és észre sem vesszük, hogy miért vagyunk zaklatottak.
Én a zenéimet is átválogattam, és most már csak olyan zenét hallgatok, 99%-ban, amiben emberek nem énekelnek. Ha pedig igen, akkor csak olyat, ami felemelő, értéket adó, értelmes szöveggel bír. A zenéről bebizonyították, hogy képes gyógyítani. De amennyire gyógyítani is képes, annyira képes megbetegíteni is, ha helytelenül használjuk. Hallgass olyan zenéket, amelyek feltöltenek. Hárfa, hegedű, zongora, rengeteg lélekemelő zene van az interneten.

  1. Számolj el 10-ig.

Ez a módszer sokszor beválik. Ha felhúzod magad valamin, vagy azon kapod magad, hogy túl sok a stressz, akkor állj meg egy pillanatra, és számolj el 10-ig. De ne ám végigrohanj rajta. Szépen lassan csináld. Akár be is csukhatod a szemed, ilyenkor még jobban meg tudsz nyugodni. A számolás közben pedig vegyél mély levegőket. Mire elérsz a számolás végére, figyeld meg, hogy sokkal nyugodtabb leszel.

  1. Írj le 10 dolgot, amiért hálás vagy.

Ez az egyik nagy kedvencem. Fantasztikus, hogy milyen hangulatformáló ereje van ennek a gyakorlatnak. Végtelenül egyszerű. Csak egy papír és egy toll kell hozzá. Ülj szépen le, és szedj össze 10 dolgot, amiért hálás vagy; szerető otthon, minden nap van hova hazamenned, van mit enned, bebújhatsz a saját meleg ágyadba, szép a mosolyod, jó az ízlésed, akármi, ami hálával tölti el a szívedet. A hála érzése képes arra, hogy azonnal átváltoztasson a stresszes állapotból egy nyugodt, harmonikus, békés állapotba. Próbáld ki 🙂

  1. Fókuszálj, és vedd észre a környezetedet

Ezt nemrég kezdtem el gyakorolni, és ennek is fantasztikus ereje van. Ez a gyakorlat visszahúz a jelenbe. Ugyanis a stressz elhúz minket a jelenből. Aggódunk amiatt, hogy mi lesz majd a jövőben, vagy aggódunk amiatt, hogy mi történt a múltban. A jelen pillanat viszont az, ahol a stressz képes eltűnni. Ha túl sokat agyalok, azon gondolkozom, és aggódok, hogy úristen, mi lesz, hogyan fogok valami megcsinálni, annak milyen kimenetelei lesznek, stb., és észreveszem magam, akkor azt csinálom, hogy azonnal megállítom a gondolatot, és körbenézek, akárhol is legyek, otthon, vagy az utcán. Kiürítem a gondolataimat, és a környezetemet figyelem. A tájat, a növényeket, ahogy fújja a fákat a szél, a röpködő bogárkákat, hallom, ahogy ugat egy kutya, egy kislány nevet, csenget valaki a bicikli csengőjével, más valaki dudál, vagy éppen csak haladnak el az autók. Vagy a szobában a növényeket nézem, a szoba csendes mozdulatlanságát veszem szemügyre. Annyi minden történik ebben a pillanatban, mégis végtelenül megnyugtató ez a csendes történés. Nekem nagyon bevált ez a módszer.

  1. Zuhanyozz le, vegyél egy forró fürdőt

A víz csodákra képes. Szó szerint lemossa rólunk a stressz energiáit. Ha van lehetőséged fürdeni, akkor fel is lehet turbózni a vizet egy kis illóolajjal, fürdősóval, habfürdővel, így pedig az illatoknak köszönhetően még inkább el tudunk lazulni. Gyújthatunk akár füstölőt, vagy aromalámpát, esetleg egyszerű teamécsesekkel vehetjük körbe magunkat. A puha fények, a lágy illatok, a kellemes meleg pedig úgy kisimít és feltölt, hogy fantasztikusan el tudunk távolodni attól, ami a nap folyamán nehézségeket okozott nekünk.

  1. Távolodj el a technológiai eszközöktől

Net, tévé, telefon, csipog, csörög, villog, agybaj a köbön! Próbáld ki, hogy kikapcsolsz mindent, amit képes vagy kikapcsolni, és csinálj valami olyan dolgot, ami megnyugtat, és nincs köze az elektronikus eszközökhöz. Fogj egy könyvet, menj ki a természetbe, főzz valamit.

  1. Nézegess vidám képeket

Neked is biztosan van fotógyűjteményed a családi nyaralásokról, ünnepekről, háziállatokról, gyerekkorról. Nézegess vissza olyan képeket, amik visszahozzák az adott pillanat szépségét. Milyen boldog voltál akkor, milyen jól szórakoztatok, jót nevettetek, játszottatok, stb. Mélyedj el ezekben a boldog pillanatokban, és meglásd, hogy sokkal jobb kedvre derülsz.

  1. Nézz meg egy vicces youtube videót!

Van akinek az válik be, hogy leszakad egy kicsit a netről, van akinek pedig az, hogy rámegy a youtube-ra, és vicces videókat nézeget. De ez pillanat és hangulatfüggő is lehet, mert lehet, hogy ma nincs kedved hozzá, holnap meg ez fog helyretenni. Én imádom az állatokat, úgyhogy nekem a vicces videó nagyon sokszor abból áll, hogy cuki állatkákat nézegetek. Az ártatlanságuk, az öröm az arcukon, a kis bénázásaik nekem annyira gyermekiek, hogy mindig képesek megmosolyogtatni. Ha pedig ehhez éppen nincs kedvem, akkor előkapom a kedvenc sorozatomat, a Jóbarátokat, ami még sosem hagyott cserben. A legrosszabb pillanatokból is képes vidámságot hozni az életembe, egyszerűen imádom. Egy rész, és már jól is vagyok 🙂

  1. Menj el futni, jógázni, vagy végezz pár tornagyakorlatot ott, ahol vagy!

A sportolás az egyik legjobb stressz levezető tevékenység. A mozgás által felszabaduló boldogsághormonok visszaállítják az egyensúlyt a hangulatunkban is, ezért megéri felvenni a futócipőt, és kimenni, elmenni futni. De tulajdonképpen mindegy, hogy mit csinálsz, a lényeg, hogy mozogj! Ha nem szeretsz futni, akkor jógázz, bicajozz, ússz. Ha nem akarsz kilépni a lakásból, akkor tornázz. Ha nem akarsz, vagy nincs időd egy 1 órás aerobik órát végigcsinálni, akkor csináld a következőt: Guggolj 15-20-szor, csinálj 10-15 fekvőtámaszt, és ezt ismételd meg 3-szor, 4-szer. Sokkal jobban fogod érezni magad!

  1. Ülj ki a napra, menj el szolizni!

A nap D vitaminnal tölti fel szervezetünket, és nem mellesleg vidámsággal. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol sokkal többet süt a nap, az emberek nyugodtabbak, gondtalanabbak, mosolygósabbak. Nálunk télen nagyon keveset süt a nap, de akkor sincs semmi veszve! Bár nem vagyok nagy szoli függő, sőt, nagyon-nagyon ritkán megyek szoláriumba, de amikor télen elmegyek, akkor totálisan kisimulok energetikailag. Érzem, ahogy a meleg belülről sugározza át minden porcikámat, és ez mindig jó kedvre derít. A célunk az, hogy olyan nyugodt életet tudjunk kialakítani, hogy ne kelljen már minden nap szoliba mennünk. 🙂

Mindenkinek más-más stresszkezelési módszerei vannak, nekem ezek nagyon bejöttek. Igenis komolyan oda kell arra figyelnünk, hogy a stressz ne uralkodjon el a mindennapjainkon, mert a testünket nem tudjuk átvágni. Azt hisszük, hogy bírjuk, azt hisszük, hogy nem nagy gond, de el fog jönni a pillanat, ami a test azt mondja ÁLLJ! És akkor lebetegszünk. Nekem az endometriózis óriási jelzés volt, mert olyan életet éltem, ami tele volt elfojtott érzelmekkel, teli volt stresszel, a stresszt nem tudtam kezelni, nem pihentem eleget, nem figyeltem oda eléggé az egészségemre, holott meg voltam győződve róla, hogy egészséges vagyok, de a testem közbelépett. Közbelépett, hogy változtassak. Nem vettem ám elsőre a lapot. Kétszer kellett műtőasztalra feküdnöm, és majdnem harmadjára is, mert nem vettem komolyan a testemet.

A stressz nem játék, óvjuk magunkat, és nem csak, hogy egészségesebbek leszünk, hanem kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, vidámabbak.

Szeretettel ölellek Benneteket,
Lux Boros Kata

 

Leave a Reply