5 étel és ital, ami hatással lehet az endometriózisra

Posted on Posted in alkohol, ásványi anyagok, bio, étkezés, gyümölcs, hormonkiegyenlítés, kávé, lúgosítás, ösztrogéndominancia, savasodás, tejtermékek, tiltólistás ételek, veszélyes vegyi anyagok, vitaminok, zöldség

Jelenlegi kutatások szerint az endometriózis oka nem kifejezetten az étkezésben keresendő, ugyanakkor az étrendünkkel mégis hatással lehetünk az állapotunkra. Vannak ugyanis élelmiszerek, amik növelik a fájdalmakat, illetve növelik az endometriózis kialakulásának esélyeit, ezzel szemben például a zöldségek és gyümölcsök nagyon sok esetben enyhítenek a már meglévő tüneteinken, sőt, csökkenteni tudják az endometriózis kockázatát illetve súlyosságát.

Állati eredetű élelmiszerek 

Sok helyen olvasni arról, hogy az állati eredetű élelmiszerek közül kiemelik a vörös húsokat, azonban ez sajnos így nem teljes. Minden állati eredetű élelmiszert érdemes kiiktatnunk az étrendünkből, beleérve a húsok minden fajtáját, halat is beleértve, tejtermékeket, tojást. Ennek egyik oka az, hogy az endometriózis azért is tud kialakulni a szervezetben, mert annak felborult a sav-bázis egyensúlya, és átbillent a savas közegbe. A betegségek pedig savas körneyzetben tudnak kifejlődni és jelen lenni. A mi feladatunk, hogy a szervezetünket a lúgos irányba billentsük át. Ezt pedig úgy nem tudjuk megtenni, ha közben folyamatosan pakoljuk bele a savasodást generáló ételeket.

A vörös húsok ártalmas hatásáról a Physicans Committee for Responsible Medicine beszámolt róla, hogy “egy olasz közösségben, ahol a nők hetente minden nap fogyasztottak vöröshúst, kétszer akkora eséllyel lett endometriózisuk mint azoknak, akik kevesebb vöröshúst ettek hetente.”

PCB-k (káros kémiai vegyületek)

A káros kémiai vegyületek egy másik magyarázat arra, hogy miért teszünk magunkkal nagyon-nagyon-nagyon jót, ha kiiktatjuk az állati eredetű élelmiszereket az ezzel is magyarázható.

Egy 2005-ös tanulmány kimutatta, hogy bizonyos kémiai vegyületekkel, így például a mezőgazdaságban gyakran használt poliklórozott bifenilekkel (PCB-k) szennyezett élelmiszerek növelik az endometriózis kialakulásának veszélyét.

Az EPA, IARC és DHHS (USA Egészségügyi Minisztériuma) szerint a PCB-k besorolása az állatokban bizonyítottan, emberben valószínűleg rákkeltő. PCB-kről bővebben itt találsz infót.

Ezek a káros anyagok általában az állati zsírban halmozódik fel, és az állati eredetű élelmiszerek (húsfélék, hal, tejtermékek, tojás) fogyasztásával az emberi szervezetbe kerülnek.

A csirkéket, szarvasmarhákat, sertéseket és egyéb állatokat olyan gabonákkal etetik, melyeket különböző növényvédő szerekkel kezelnek. Ezen felül ezek a gabonák egyéb szerves klórvegyületekkel is szennyezettek, és ezen káros vegyületek az állatok tejében és izomszöveteiben is koncentrálódnak.

Noha a szerves klórvegyületek származéka megtalálható a nem bio gyümölcsökön vagy zöldségeken, ezek mégis sokkal kevésbé koncentráltak, és sokkal könnyebb eltávolítani róluk. Egyszerűen meghámozzuk, vagy ha nem lehetséges, pl. saláta esetében, akkor sós vízbe 5 percre beáztatod, és ezzel máris megtisztítottad az élelmiszeredet. Ezért érdemes törekednünk arra, hogy a lehető legtöbbször bio, vegyszerekkel nem kezelt zöldséget és gyümölcsöt fogyasszuk. Ezek nem csak, hogy vegyszer mentesek, de sokkal magasabb a vitamin és ásványi anyag tartalmuk, amire nekünk most nagy szükségünk van.

Kávé

A Harvard School of Publich Health kutatása szerint azoknak a nőknek, akik naponta kettő vagy több csésze koffeintartalmú kávét fogyaszottak, kétszer akkora eséllyel alakult ki endometriózis.

Ezt személyesen is tapasztaltam. Nálam a kávéfogyasztás után szó szerint olyan érzésem volt, mintha két követ bepakoltak volna a petefészkeimbe. Teljesen mindegy, hogy koffeines volt-e vagy koffeinmentes, bedurrantak a petefészkeim. Ezért erőt vettem magamon, és próbát tettem, mi van, ha nem iszom kávét. A fájdalmak teljesen elmúltak, ezért a kávét is kiiktattam.

Ennek hátterében az ösztrogén lehet. Sok kutatás úgy véli, hogy az endometriózis az ösztrogén dominancia miatt alakulhat ki fizikális szinten. Ez persze csomó minden egyéb dologgal összefüggésben van, de a megnövekedett ösztrogén szintet sok egyéb nőgyógyászati betegséggel is kapcsolatba lehet hozni.

A problémát és az egyensúly felborulását az is okozhatja, hogy az ösztrogént a szerezetünkbe külső forrásokból is be tudjuk vinni, míg a másik női nemi hormont, a progeszteront a szervezet képes csak előállítani. A mérleg egyik oldalára pakoljuk az ösztrogént, és a szervezet nem tudja olyan ütemben termelni a progeszteront, hogy ezt a megnövekedett ösztrogénszintet egyensúlyozni tudja, így felborul az egyensúly.

Az egyik ilyen ital, ami megnyomja a szervezet ösztrogén szintjét, az a kávé.

Alkohol

Az alkohol egészségre káros hatásaiból Dunát lehet rekeszteni, így ha endometriózisod van, hagyd abba az alkoholfogyasztást, még alkalomszerűen is.

Azoknál a nőknél, akiknek problémájuk van a természetes úton való megtermékenyüléssel, az endometriózis kialakulásának kockázata 50%-al magasabb, mint azon nők esetében, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Zöldségek és gyümölcsök 

Kutatások, kísérletek, de személyes beszámolók alapján is úgy tűnik, hogy a zöldségek és gyümölcsök megvédenek az endometriózistól, illetve ha már kialakult, javítanak állapotunkon, enyhítenek tüneteinken.

Ezen csoportban külön kiemelendő a magas klorofil tartalmú zöldségek fogyasztása, ami számos betegség esetén a betegség folyamatának visszafordulását eredményezi. A Physicians Committe for Responsibe Medicine megállapította, hogy azon nők esetében, akik egy héten 14 vagy több alkalommal fogyasztottak zöld, klorofil tartalmú zöldségeket, 70%-al alacsonyabb volt a rizikója annak, hogy endometriózisuk legyen, mint azoknak, akik hetente hatnál kevesebbszer fogyasztottak. Akik pedig hetente 14 vagy több alkalommal fogyasztottak gyümölcsöt, 20%-al alacsonyabb volt a rizikója annak, hogy endometriózisuk legyen, mint azoknak, akik hetente hatnál kevesebbszer fogyasztottak gyümölcsöt.

 

A mi feladatunk az, hogy alapos kutatást végezzünk, és nézzük meg, mi az, ami az emberi szervezetre ártalmas. Ezeket az élelmiszereket, anyagokat pedig iktassuk ki az életünkből. A kiiktatás azonban nem elég, mert a jelenlegi helyzetet úgy tudjuk pozitív irányba átbillenteni, hogy a pozitív oldalt feltöltjük. Tehát ártalmas cuccok ki, jótékony cucok be. A testi szint mellett ez a megközelítés érvényes érzelmi és mentális területeken is. Ha gyógyulásról beszélünk, nem elég kiragadni a testet, és csak azzal foglalkozni. Sajnos hajlamosak vagyunk az érzelmeink és gondolataink gyógyításáról, egyensúlyba billentéséről megfeledkezni, pedig ezek nélkül a testünk egyensúlya sem tud visszbillenni.

Szeretettel ölellek, mosolyogj ma is sokat,

Kata

Photo by Debbie Molle on Unsplash

 

Leave a Reply