7 dolog, amit az endometriózisról minden Nőnek (és orvosnak) tudnia kellene

Posted on Posted in alternatív gyógymód, anyagiak, elme, endometriózisból gyógyultak, félelem, gyógyulás az endometriózisból, hozzáállás, modern orvoslás, önbizalom, összetartás, pozitív, test-lélek-tudat, tudatalatti elme

Az endomeriózisról rengeteg infó kering a neten, és egyelőre ott tart a történet, hogy tapogatózunk, mi lehet a háttérben, és mi lehet a megoldás arra, hogy az endometriózis ne újuljon ki rendszeresen.

Személy szerint nekem elegem lett abból, hogy álladóan csak azt olvasom/hallom a különböző orvosi véleményekben, hogy az endometriózis így gyógyíthatalan, úgy gyógyíthatatlan, így meddőség, úgy fájdalom, így műtétek (de azért az sem biztos, hogy megoldja a problémádat), úgy szüljél gyereket (ja, mert ez így megy) sőt, még a hystectomia (méheltávolítás) sem végleges megoldás. Ez utóbbit Bokor Doktor Úrtól, endometriózis specialistától hallottam egy endometriózissal kapcsolatos rendezvényen.

Így hogy lehet bármi megoldást találni, ha állandóan csak azt mondogatjuk, hogy így nem lehet, úgy nem lehet, ez képtelenség, ez aztán gyógyíthatatlan, meg se próbáld, mert úgyse fog sikerülni. Ezzel a hozzáállással egészen nyugdtan lehúzhatjuk a rolót. Mert ezzel a hozzáállással csak a saját szenvedésünket (és orvosok részéről a saját pácienseik) szenvedését húzzuk, húzzák el. Ha valamire azt mondjuk, hogy képtelenség, az elménknek, tudatalattinknak nem adunk feladatot, így az nem fog azon dolgozni, hogy megoldást találjon az adott feladatra.  Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs is megoldás! Ez csupán egy vélemény, egy hozzáállás, ami magával vonzza a végeredményt is. (semmi jóra ne számíts.)

Ezzel szemben, ha azt a kérdést tesszük fel magunknak, hogy milyen megoldások létezhetnek, az elménk erejét is magunk mellé állítjuk. Az elménk minden erejével azon lesz, hogy megtalálja a választ. A választ pedig különféle emberek, események, véletlennek tűnő történések formájában fogod megkapni, és ezen az úton kell elindulnod, továbbmenned.

Hogy lehet úgy kimondani egy fizikai állapotról, hogy gyógyíthatatlan, ha csak az egész (test + LÉLEK+ ELME) egy részét (test) ragadjuk ki, és összefüggéseiben nem vizsgáljuk az állaptot? Ez nem fér a fejembe. Olyan mérhetetlen károkat okozva ezzel Nők, családok, emberi kapcsolatok, cégek (bizony, a munkahelyünknek is) MILLIÓINAK, ami felfoghatatlan. Döbbenetes, szomorú, és ébresztő is egyben. Persze nem az orvosokkal van gond, hisz ők is a rendelkezésükre álló legjobb tudásuk szerint akarnak segíteni.

Azzal van a gond, hogy a beszűkült megközelítésmód miatt annyira megijesztenek bennünket az orvosi rendelőben, és persze a neten található ijesztgetős cikekkel annyira ránk hozzák a kétségbeesést, hogy a félelemtől másra sem tudunk gondolni, mint arra, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok. Ezzel lefagyunk, nem látjuk az egészet, nem tudunk higgadtan gondolkozni, mert persze emellett fizikai tüneteink is vannak (általában.) Ebből az állapotból mihamarább ki kell jutnunk.

Persze van ám egy kb. 5000 éves rendszer keleten, úgy hívják, hagyományos kínai orvoslás, de az kb. kóklerségnek van bállítva… A gyógyszeripar azért szerencsére jól meg van marketingolva. Kár, hogy arról nem látunk reklámokat a tévében minden 2. percben, hogy “keresse meg az egészségügyi panasza gyökerét, és azokat (is) kezelje! Hogy tartós eredményt érjen el, ne nyomja el a tüneteit gyógyszerekkel, hanem keresse meg a kiváltó okait!” Milyen más világ lenne, Istenem… Persze a nyugati orvoslás az akut egészségügyi problémák, vagy az életveszélyes helyzetek elhárításában hihetetlenül profi, ha eltört a kezed, elvágtad az ujjad, jobban jársz, ha gyógyfüvek, akupunktúra és egyéb kíméletes, természetes megoldások helyett egyből bemész a kórházba, és sürgősen elláttatod magad. De bizony a krónikus betegségekkel (ami hosszú idő alatt kialakult tünetegyüttes, nem egy csonttörés, vágás, ami az akut eset) nem igazán tud mit kezdeni. Ez persze azért is lehet, mert másképp lehet egy akut és másképp lehet egy krónikus esetet elmulasztani, meggyógyítani. Csak hát ahhoz ki kellene nézni egy kicsit a dobozból.

Ha neked is eleged van abból, hogy mindenhol csak falakba ütközöl, ajánlom neked, hogy keress olyan Nőket, akár Magyarországon, akár világszerte, akik beszámolnak az endometriózisos tapasztalataikról.

Mert hogy hála az Égnek, vannak a világon olyan nők, akik átmentek az endometriózis labirintusán, és el tudtak érni egy olyan egészségügyi állapotot, ahol elmúltak a fájdalmaik, a ciszták vagy felszívódtak, vagy megműtötték őket, de nem újult ki, és köszönik szépen, jól vannak! Persze nem akarják a világot meggyőzni arról, hogy ők egészségesek, mert eleve nem is hagyták, hogy egy olyan rendszer bélyegezze meg őket a gyógyíthatatlan beteg súlyos terhével, ami az emberi lényre nem egészként (test + lélek + elme) tekint, hanem csak és kizárólag a fizikai síkon kezeli, és annál tovább nem is megy és nem is lát. 

Tudd meg tőlük, hogyan érték el ezt az újra egészséges állapotot, miket csináltak, hogyan csináltak, miért csinálták úgy, milyen érzelmi, lelki traumát véltek felfedezni a betegség mögött, stb. Ezek mind mind olyan információk, amik mentén el tudsz indulni.

Nincs egyöntetű módszer, ami mindenkinél ugyanúgy beválik, viszint meglepően hasonló dolgokat fogsz felfedezni azon tekintetben, hogy mi segített nekik, és mi nem. Mi enyhített a fájdalmaikon, mi erősítette a fájdalmaikat. Tehát egyelőre nincs meg a tutkó módszer, de ötleteket, irányvonalakat tudsz szerezni, a többi a Te feladatod. Ki kell próbálni, csinálni kell, aktívan cselekedni, nem pedig passzívan várni, hogy valaki mentsen meg (Én ezt is csináltam. Sajnos nem jött be).

Számomra ezek a Nők az igazi hiteles példaképek, akikre én is szomjaztam. Kerestem, kutattam a remény és a használható infó után. És találtam, nem is egyet, nem is kettőt. Ők azok, akik a BŐRÜKÖN tapasztalták meg, amit megtapasztaltak. ÉLŐ tapasztalat, nem százalékosítás, statisztikai esélyek, lehetőségek rideg birodalma, hanem élő tapasztalat. Felbecsülhetetlen érték, ezért arra bíztatlak, ne szomorodj el, hanem kezdj kutatni élő tapasztalat után. Vannak, akik könyvet írtak, video bologolnak, blogolnak, konzultációkat, előadásokat tartanak.

Érdekes infó, angol nyelven csak az AMAZON.com-on 84, igen, jól látod, 84 endometriózis témájában írt könyv kapható. Eszméletlen tudás, tapasztalat van karnyújtásnyira. Ha nem tudsz angolul, akkor jó hír, hogy Magyarországon is vannak néhányan, akik beszámolnak tapasztalataikról. Keresd meg őket, hidd el, azért tették magukat elérhetővé, mert segíteni szeretnének. Kérdezz, találkozz velük, ha van rá módod, szívd az infót magadba.

Azt javaslom, olyanok véleményére adj, olyanok véleményét hallgasd meg, akik elértek valamilyen eredményt. Szűrni kell, mi az, amit a tudatodba engedsz, mert az hatással lesz a te elért eredményeidre is. Olyan emberekhez, közösségekhez csatlakozz, ahol nem ijesztgetnek, hanem előre tekintenek, és megoldáscentrikusak, ha még van is endometriózisuk, a körülményekhez képest pozitívak, hisznek a gyógyulás lehetőségében.

És akkor jöjjön pár infó, ami érdekességként hasznos lehet:

  1. Az endometriózis napjainkban a termékeny korban levő nők 10%-át érinti. Ez világszinten 176 millió nőt jelent. Ez döbbenetes adat, tekintettel arra, hogy magát az elváltozás definiálását az 1920-as években, azaz kb. 100 éve végezte el Thomas S. Cullen. Magyarországon eltérő adatokat lehet találni, 200-500 ezer főre becsülik az érintettek számát. Sokszor végtelenül egyedül érzik magunkat azok a nők, akiknek endometriózisa van, de hidd el, nem vagy egyedül.
  2. Körülbelül annyit költsége van az endometriózisnak / fő, mint a cukorbetegségnek. Ennek a becsült éves összege USA dollárban meghatározva 10,762 $/fő. Ezen összeg kétharmada a csökkent munkaképesség miatt van, a maradék egyharmad pedig közvetlen egészségügyi ellátás.
  3. Az, hogy endometriózisod van, nem jelenti azt, hogy terméketlen vagy. Sok nő esik áldott állapotba akár természetes úton, akár megtermékenyítés segítségével. Keresd a pozitív példákat!
  4. Az endometriózis minden nőt másképp érint. Nincs egy tuti bevált módszer, ami mindenkinek ugyanúgy segít. Keresni, kutatni kell, és próbálkozni, mi az, ami nekünk személy szerint beválik.
  5. Az endometriózisnak ösztrogénre van szüksége a nővekedéshez. Sok helyen lehet az ösztrogén dominancia okozta rendellenességek végtelen soráról olvasni, az endometriózis is ide tartozik. A hormonegyensúlyt orvosilag gyógyszerekkel, hormontablettákkal állítják be, de sajnos ezeknek a készítményeknek hosszú távon komoly mellékhatásai lehetnek. Ha nem is tudod elkerülni a hormonkezelést, mindenképp segíts a szervezetednek abban, hogy természetes, kíméletes módon helyreállítsa a felborult egyensúlyt. (pl. ösztrogénszegény étrend, gyógyteák segítségével, káros vegyszerek, hormonháztartást felborító kozmetikumok kiiktatása, stb.)
  6. Bármennyire is vonzó, de a kanapé, az ágy nem a barátod, ha endometriózisod van. A testednek szüksége van a mozgásra. A sokszor jellemző fájdalmak miatt azonban nem mindegy, mit csinálsz. Pilátsz, gyúrás az edzőteremben, plank gyakorlatok, sajni felejtős. Ha semmi más nem megy, ússz, vagy egész egyszerűen sétálj a friss levegőn. Ne 5 percet, legalább fél órát, órát. Persze egy csendes, nyugodt erdőben a sétád sokkal hasznosabb, mint a szmogos, zajos, rezgő városban. Nyugalomra van szükséged. Add meg magadnak.
  7. A gyermekvállalás nem gyógymód az endometriózisra. A terhesség ideiglenesen enyhíthet a tüneteken, ciszták felszívódhatnak, de nem gyógyítja meg.

Sokkal többet tehetsz az egészségedért, az állapotod javulásáért, mint azt a legtöbb mainstream oldalon hangsúlyozzák. Ha a műtétet nem is tudod elkerülni, akkor is módszerek, kíméletes termékek, kezelések tömkelege áll rendelkezésre, amely módszerek, kezelések, termékek másoknál valóban működtek. Ha másoknál működik, akkor nálad miért ne működhetne? Nem kell ahhoz az orvosi kezelési módokat kiiktatni, hogy a testedet egyensúlyba billenthesd. Mindenekelőtt azonban hinnünk kell abban, hogy van kiút az endometriózisból. Nem az endometriózis ellen kell küzdenünk, hanem az egészségünkÉRT. Így a fókusz nem a betegségen van, hanem az elérendő célodon. Abba pakold az energiát, úgy tudsz pozitív változásokat elérni.

 

Szeretettel ölellek, mosolyogj ma is amennyit csak tudsz,
Kata

Leave a Reply