A támogató család fontossága, ha endometriózisod van…

Posted on Posted in család, emberi kapcsolatok, férj, lélek

Ha mélyen magamba nézek, és azt kérdezi tőlem valaki, hogy mi volt az a dolog, ami szerintem a gyógyulásomhoz nagyban hozzájárult, akkor azt tudom kapásból mondani, hogy a szeretet.
Ez így lehet túl megfoghatatlan, engedd meg, hogy kifejtsem, mire is gondolok.

Amikor a betegség 2012-ben harmadjára is megjelent a szervezetemben, kettős érzések voltak bennem. Mivel ez már a harmadik alkalom volt, hogy kiújult, két műtéttel a hátam mögött nemes egyszerűséggel eldurrant az agyam 🙂

Most már inkább mérges lettem, mint áldozatnak éreztem magam.
Aztán a mérgességem hamar elszállt, és mély gondolkozóba estem. Rájöttem, hogy ez így nem mehet tovább.

Változtatnom KELL, ez az egyedüli megoldás. Ha eddig mindent így csináltam, ahogy, és az idáig vezetett, akkor, ha én azt akarom, hogy mostantól máshogy legyen, akkor valamin változtatnom kell.

Albert Einstein mondta, hogy

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen.

És mekkora hatalmas igazság van ebben az egy mondatban!

Nos, miután ezzel szembesültem, és már nem tagadtam, hanem elfogadtam, hogy más irányba kell terelnem az életemet, elkezdtem végigvenni azokat a területeket, ahol első körben változtatni fogok.

És az egyik ilyen az emberi kapcsolataim és a környezetem voltak.

Érdekes módon úgy alakult az életem, hogy ekkor külföldre költöztem. Nem kellett erőltetnem a témát, egyszerűen megnyílt egy ajtó előttem, és én arra mentem. Nem is volt rajta nagyon mit gondolkozni, mert a budapesti életem romokban hevert, így a tipikus nincs más hátra, mint előre terv következett. No, nem mentem messzire, csak Bécsig, de ez a változás hatalmas megnyugvást hozott az életembe.

Mintha minden elő lett volna készítve nekem, hihetetlen élmény volt. Csend, nyugalom, béke, szeretet, törődés várt. Minden adott volt ahhoz, hogy az egészségemre és magamra tudjak koncentrálni.

Mindezt a Páromnak, ma már a Férjemnek köszönhetem, Ő tette ezt az egészet lehetővé. Mintha az Élet az Ő alakjában egy Mentő Angyalt küldött volna nekem, mesébe illő események sorozatát élhettem meg.

Amikor megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor valaki ennyire szeret, gondoskodik rólam, támogat, akkor rájöttem, hogy a gyógyulásomban hatalmas szerepet vállal a szeretet.

Én azt tapasztaltam, hogy nekem semmi másra nem volt szükségem, csak nyugalomra, békére, hogy érezzem, van támaszom. Hogy a Párom előtt ne kelljen magamat megjátszanom, ne kelljen valamilyennek mutatni magam, hanem olyan lehetek, amilyen, és Ő így szeret és fogad el.

Mit tehet a férjünk, párunk, családunk, ha mi endometriózissal küszködünk?

Mert hidd el, nagyon nehéz nekik is, ahogy látják a szenvedésedet, és tehetetlennek érzik magukat sokszor.

És itt most kicsit szólnék a Hozzád legközelebb álló emberekhez is. Ha úgy érzed, hogy egyetértesz, és Te is vágysz a következőkre, akkor szeretettel fogd meg a kezét, ültesd le a gép elé, és kérd meg, hogy olvassa el ezeket a sorokat.

Elsősorban a Férjeknek, Pároknak írom a következőket, de minden számunkra fontos embernek ezeket tudnia kellene.

A legtöbbet azzal tudsz segíteni, ha ott vagy mellettem.
Ha tudom, hogy bármikor számíthatok Rád.
Beteg vagyok, és semmi másra nem vágyom jobban, mint nyugalomra, békére, csendre, támogatásra.
Van, hogy rossz a kedvem, nem is kevésszer. Ilyenkor kérlek, vidíts fel valahogy!
Lepj meg apróságokkal, figyelmes gesztusokkal. Nem milliókat kell rám költeni, de egy virág, egy mozi, egy közös séta a természetben. Ismersz, tudod, hogy mi csal mosolyt az arcomra.

b0e74906989e8c9ef3df9f46028e1a63
Tégy több időt félre arra, hogy többet tudj velem lenni.
Hordozz a tenyereden úgy, mintha ez lenne életünk utolsó napja, vagy éppen az a nap, amikor udvaroltál nekem.
Gyere haza időben, hogy együtt tudjunk vacsizni.

Fogd meg a kezem, ölelj át, nézz a szemembe, és kérdezd meg, hogy miben tudok ma Neked segíteni. Mert lehet, hogy semmiben, de egyszerűen ez a kérdés azt érezteti velem, hogy figyelsz rám, kíváncsi vagy rám, keresed a módját, hogyan tehetnéd jobbá a napomat. Egyszerűen jól esik a figyelmed, a törődésed.

3ee0ad32c6676904a6d64a338f793ef2
Ne veszekedj velem. Nagyon érzékeny vagyok. Nem vagyok tökéletes, hibázom, de kérlek, légy türelmes velem.
Segíts a házimunkában, vegyél le minél több terhet a vállamról. Tudom, hogy ez Neked több munkát jelent, és nem is várom el, hogy így tegyél, de ha apróságokban tudsz könnyíteni a jelenlegi helyzetemen, akkor több időt tudok arra szánni, hogy a gyógyulásomra koncentráljak.
Ha nem nekem kell elmosogatnom, vagy felteszed Te a mosást, leviszed Te a kutyát, elmész Te bevásárolni, leviszed Te a szemetet, akármi is legyen az, végtelenül hálás vagyok érte.
A legtöbbet a szereteteddel tudod segíteni.
Köszönöm szépen. <3

A szeretet csodákra képes, és határokat nem ismer. És nekünk most nagy szükségünk van a szeretetre. Mind önmagunktól, mind a családunktól, szeretteinktől, barátainktól, azoktól, akik számunkra fontosak.

Szeretettel ölellek,
Lux Boros Kata
Életmód coach, vegán életmód szakértő, író

Leave a Reply