A legnagyobb ellenséged nem az endometriózis, hanem a…

Posted on Posted in depresszió, döntéseink következményei, elme, érzelmek, gyógyulás az endometriózisból, hála, hozzáállás, könyv, önbecsülés, önbizalom, Önszeretet, pozitív, tudat, változtatás

Amikor az ember megbetegszik, a világ eléggé elviselhetetlen hellyé válik. Minden addigi feladatunk, amit jó eséllyel rutinszerűen és könnyedén elvégeztünk, az a betegségünk alatt hirtelen komoly kihívást jelenthet számunkra. Nem csak, hogy a világ elviselhetetlen, de baromira kényelmetlen ilyenkor a testünkben lenni. Nem csak fizikai nehézségeink vannak, hanem a hangulatunk is a béka feneke alatt sokszor jóóóóóóóóóó mélyen van. Ez aztán rátesz még egy lapáttal a helyzetre.

Ez pedig egy ördögi kör.

Minél rosszabb a kedved, annál gyengébbnek érzed magad. Minél gyengébbnek érzed magad, annál kevesebb az életerőd. Minél kevesebb az életerőd, annál kevesebbet mozdulsz ki. Annál kevesebbet mozogsz. Minél kevesebbet mozogsz, minél kevesebbet mozdulsz ki, annál rosszabb kedved lesz. És minél rosszabb kedved van, annál nehezebb felállni, és nekikezdeni a napunknak. Ilyenkor nagyon könnyen egy lefelé tartó spirálban találjuk magunkat, és csak azt érezzük, hogy ez egyre csak sz@rabb, nincs semmi, ami éltetne. És pikk-pakk már depressziósok is vagyunk. Nyilván, ha az ember náthás, akkor azon viszonylag könnyen túlteszi magát. Bár egy kiadós megfázás is alaposan meg tudja határozni a hangulatunkat. De amikor egy komolyabb, hosszabb betegséggel állunk szemben, akkor tapasztalataim alapján a legtöbb ember végigmegy ezen a szakaszon. Előbb vagy utóbb, de jön a depresszió, kisebb vagy nagyobb formában.

Ez a szakasz, vagy állapot bizony nem csak a lelkivilágunkat és a hangulatunkat határozza meg, hanem a testünk egészségét is.

Mi történik a testedben, amikor egy ilyen lefelé tartó spirálba kerültél?

Amikor akármilyen érzelem felüti bennünk a fejét, annak 2 eredménye lehet:

 1. vagy épít, erősít, és serkenti a test öngyógyító képességét
 2. vagy rombol, leépít, és hozzájárul testünk öngyógyító képességének gyengüléséhez.

Most egyelőre nézzük meg a negatív oldalt.

Az érzelmi szenvedés a tudatunkban kezdődik, de valójában, ha boldogtalanok vagyunk, az nem csak a fejünkben létezik, hanem az érzelem hatására a testünket elárasztja a szenvedés. Amikor érzelmi mélyhullámban vagyunk, megszólal a test vészcsengője. A test ezt úgy érzékeli, hogy életveszély van. Mindegy, hogy éppen nem egy medve elől menekülünk, a szervezetünk az ilyen érzelmi krízist – szorongás, depresszió, szívfájdalom, gyász, vagy más, felkavaró érzelmek – ugyanolyan stresszhelyzetként kódolja.

Az agyunknak van egy vészközpontja, az amygdala. Ez a mandula alakú sejtmagcsoport dirigál, ha a különféle érzelmeink feldolgozásáról és tárolásáról van szó. Az amygdala egy nagyon érzékeny része az agynak, nem is csoda, hiszen az életünk megóvására hivatott. Az amygdala előbb érzékeli az érzelmeket, mint a tudatos agy. A folyamatosan kiváltott stresszválaszok miatt az amygdala egyre érzékenyebb lesz a látszólagos veszélyekre, ez további stresszválaszokat generál, amelyek tovább ingerlik, és ez így folytatódik, mint egy spirál, aminek nincs vége.

Ezen stresszválaszok következtében töménytelen mennyiségű kortizol (stresszhormon) kering a szervezetben. A kortizolszint növekedés miatt csökkent a noradrenalin szint, ami az élénkségért, tetterőért felelős. Ha ez még nem lenne elég, akkor a kortizol a dopamintermelést is visszaveti. A dopamin (boldogsághormon) pedig a kellemes érzésekért felelős.

A kortizol a dopamin mellett a másik boldogsághormon, a szterotonin szintjét, a pozitív kedélyállapot legfontosabb előidézőjét is visszaveti. A szterotonin szint csökkenése kihatással van a noradrenalin szintre is; az is tovább csökken. És itt a második fizikális jele a lefelé tartó spirálnak. Szívás, mondhatnánk.

Mi ennek az eredménye fizikális szinten?

Ezt az állapotot tudjuk ám még überelni. A negatív érzelmek ugyanis nem kizárólag stresszválaszt idéznek elő; gyulladáskeltő citokinok termelését is fokozza, ami bizonyos rákfajtákhoz, Alzheimer-kórhoz, ízületi gyulladáshoz, szív – és érrendszeri betegségekhez, de még csontritkuláshoz is vezethet. Ha negatív érzelmi hullámban vagyunk, akkor elhúzódó sebgyógyulással és fertőzésekkel is számolhatunk.

A tartósan negatív állapotok megjelenésekor a test stresszválasza bekacsol, és bizony úgy is marad. Ez egy állandó készenléti állapotot jelent. Ilyenkor a létfontosságú szervekbe pumpálódik a vér, és a nem létfontosságú szervek egyrészt kevesebb vért kapnak, másrészt ennek köszönhetően is csökkentett üzemmódban működnek. Az ilyen, nem létfontosságú szervek közé tartoznak a szaporítószerveink is, valamint a szervezet immunrendszere.

Ez az állandósult készenléti állapot hormonzavarokat, gyomor – és bélrendszeri problémákat, szívbetegségeket, fertőzéseket és egyéb kellemetlenségeket okozhat.

Kiindultunk a tudatunkból, és tessék. Ott tartunk, hogy bizony, fizikális eredménye lett egy gondolatocskának.

Bizony végzetes hiba, ha azt hisszük, hogy a gondolataink, a tudatunk védelme, tisztán tartása kevesebb jelentőséggel bír, mint a fizikai testünk megóvása.

Ezért is beszélek és írok külön a tudatunkról, amikor az endometriózisból való gyógyulásról van szó. Mert annyit beszélünk arról, hogy a testtel mit kell(ene) csinálni. Mindig csak a test, a test és a test!

Persze a test nagyon fontos. Kell is erről beszélni. És ott jön a DE.

Hiányzik a képletből két nagyon fontos terület; a tudatunk és a lelkünk. Hármas egységet alkot a test, a lélek és a tudat. Döbbenetesnek tartom, hogy idáig jutottunk mi, nyugati emberek. Hogy annyira le vagyunk terhelve, annyira el vagyunk foglalva a hétköznapokkal, hogy megfeledkeztünk arról, hogy van egy elménk, és van egy lelkünk. Ezeket ugyanúgy ápolni, gondozni, táplálni és óvni kell, mint a testünket.

Ezért is indultam el ezen a misszión, ezért is kezdtem írni, és megosztani a tapasztalataimat. Üzenetem van a nyugati világnak, és az életem hiányos lenne, ha nem hallgatnék Szívem Hangjára és nem követném azt. Ezért is írtam meg a Gyógyulás az endometriózisból műtét, gyógyszeres hormonkezelés és gyermekvállalás nélkül című könyvemet és szenteltem benne külön oldalakat a lelki és tudati területeinkre (a testi területünk mellett).

Ha ki akarunk gyógyulni egy olyan betegségből, mint az endometriózis, amire a modern orvoslás egyelőre nem találja a megoldást,  akkor bizony nekünk is lépnünk kell valamit. Ha nem akarunk ott toporogni a modern orvoslás ajtaja előtt, és várni, hogy na, legyen már valami! Ez egy nagyon tehetetlen és kiszolgáltatott állapot. Semmiképp sem érezzük azt, hogy urai vagyunk a helyzetnek.

Ezért ha túl vagy azon a szakaszon, hogy olyan kezelésekre jársz, amik eddig nem jártak nálad tartós eredménnyel, és Te is szeretnél valamit tenni, hogy jobban legyél, elmúljanak a fájdalmaid, összejöjjön a baba, kikerülj a depresszióból, akkor kezdj el befelé menni. Kezdj el önvizsgálatot tartani. Kezdd el áttúrni az életedet. Nézd meg, hogy mi az, ami ártalmas a számodra nézve, és szabadulj meg tőlük mihamarább! És nem csak a testi területen. Térj ki a tudatodra és a lelkedre. Minden szennyeződést, mérget ki kell iktatni az életünkből, mert jelenleg a negatív és pozitív mérleg aránya a legtöbb embernél a negatív irányába billen. Ez így nem jó. Ha gyógyulni akarunk, akkor át kell billentenünk a mérleget. És azt úgy tudjuk megtenni, ha az arányokon változtatunk. Negatív – stop, Pozitív – go! És persze akkor is arra kell törekednünk, hogy az életünk mérlege a lehető legtöbb időt töltse a pozitív oldalon, ha éppen egészségesek vagyunk.

Én abban hiszek, hogy mindennek megvan a maga oka, semmi nem történik ok nélkül, és mindenki végezze a maga dolgát! Mindenki csinálja azt, ami a saját feladatköre. Az orvos is végzi a feladatát, de nekünk is végeznünk kell a MI feladatunkat. Az elménk, a gondolataink a tudatunk karbantartása, védelme egyes-egyedül a MI feladatunk, a mi hatáskörünk.

Senki nem fog helyettünk pozitívan gondolkozni. Senki nem fogja helyettünk az önbecsülésünket, önbizalmunkat helyretenni. Bizony, senki. Ezt vagy Te csinálod meg, vagy senki.

Mit tudsz azért tenni, hogy a lehető leghamarabb kikerülj a negatív spirálból?

Kétségtelen, hogy a gondolataink felügyelet nélkül hagyása komoly galibákat fog okozni az életünkben. Minden szinten.

Hiába tudjuk ezt tudatosan, mégis sokszor emberfeletti erő kell ahhoz, hogy úrrá tudjunk lenni a negatív spirálon. Tudom, miről beszélek. Számtalanszor voltam depressziós, és iszonyatosan nehéz volt ezeken a tudati állapotokon felülkerekedni. Ikrek a horoszkópom, és talán ennek is köszönhető, hogy nagyon komoly hangulatingadozásaim tudnak lenni. Egyik pillanatban nagyon jó kedvem van, aztán történik valami, és zuhanás. Mindezt 1-2 perc alatt. És ha mély zuhanás, onnan nagyon nehezen jövök ki. Dolgozom a témán, most főleg azon, hogy ne legyenek hangulatingadozásaim, így nem kell a mélyről felküzdenem magam. 🙂 Tehát nem mondom, hogy könnyű a negatív spirálból kijutni, de az biztos, hogy nem lehetetlen. Ezt persze rengeteg ember igazolj, akik valahogy csak kijönnek a depresszióból, felülkerekednek a félelmeiken, a szorongásukon, a rosszkedvükön.  Meg lehet csinálni.

Ahogy egy gondolat okozta azt, hogy most esetleg a negatív spirálban lefelé tartunk, úgy tudunk ezen akár egyik pillanatról a másikra változtatni.

Mit tudsz ilyenkor tenni, ha eleged van a mély zuhanásból?

Az, hogy mikor jön el ez a pont, az mindenkinél más és más. (Erről van egy külön sztorim, amiért konkrétan 2,5 millió Forintot fizettem. Nem baj, kifizettem, örömmel, és örök hálával, Neked viszont hála Égnek nem kell ennyit fizetni, csak elolvasni, és elgondolkozni rajta 🙂 )

Ha azonban eljött ez a pont, akkor hirtelen minden megváltozik. Hirtelen új erőre kapunk, és érezni fogjuk, ahogy a lelkesedés tüze hajt minket. Porainkból támadunk fel, mint a főnix madár a Harry Potter-ben. 🙂 Én legalábbis ezt éltem meg, amikor kitisztult a kép számomra. Amikor döntöttem, hogy én így nem élek tovább. Felébredtem, és tántoríthatatlan lettem. Nem érdekelt senki és semmi, csak egy célom volt: újra egészségesnek lenni. Az se érdekelt, hogy azt mondták az orvosok, hogy ezt nem lehet meggyógyítani. Nem vettem ezt a nézőpontot figyelembe. Pont. Csak előre néztem.

Nagyot lendít a helyzeteden, ha nézőpontot váltasz. Ha áthelyezed a hangsúlyt önmagadra, és arra, hogy szemetet kizárd az életedből, és a pozitív, élet igenlő dolgokat felerősítsd.

Mit tudsz csinálni azért, hogy eljöjjön Nálad ez a fordulópont? Hogyan tudsz erőre kapni?

Ne gondolj semmi bonyolult dologra. Egy csodapirula, és egy titok van. A szeretet. A szeretet persze sok mindent jelent. Általában másokhoz kötjük a szeretetet; szeretünk valakit, valaki szeret minket, és akkor az milyen jó mindenkinek. Na de mi a helyzet Önmagunk szeretetével? Mi a helyzet azzal, hogy mi saját magunkat szeressük? Sajnos a legtöbb ember nem hogy nem szereti magát, de még csak jó barátságban sincs saját magával. És a helyzet azért ciki, mert ha valakinek nem bírjuk a képét, azt az embert szinte bármikor le tudjuk építeni, és ha nem akarunk vele találkozni soha többet, akkor nem kell. Viszont ha Önmagunkkal vagyunk így, az gáz, mert mi nem tudjuk saját magunkat kizárni az életünkből. Mi mi vagyunk. Tehát jobban tesszük, ha barátságot kötünk, majd házasságot, saját magunkkal. Egy szeretettel teli, harmonikus kapcsolatot alakítunk ki, saját magunkkal.

Az első számú dolgunk tehát, hogy kezdjünk el csapatépítő tréninget csinálni saját magunkkal. Észre kell vennünk a szépségünket, az unikalitásunkat, az értékeinket. Fel kell építenünk a kapcsolatot önmagunkkal.

Mert ha nem szeretjük magunkat, akkor hogyan tudnánk megvédeni magunkat? Hogyan tudnánk kiállni önmagunkért? Hogyan tudnánk nemet mondani egy számunkra nem kívánt felkérésre? Hogyan tudnánk igent mondani magunkra? Hogyan tudnánk azt mondani, hogy IGEN, MEGÉRDEMLEM, HOGY EGÉSZSÉGES ÉS BOLDOG LEGYEK. Hogyan?

És hogyan szeresd meg magad?

 • Tölts több időt magaddal. Egyedül. Amikor csak Te vagy.
 • Csinálj olyan dolgokat, amiket Te szeretsz. Amik feltöltenek. Amikor azt érzed, hogy Te vagy Te. Amiben boldog vagy. Lehet ez akármilyen hobbi is.
 • Kezdd el erősíteni az önbecsülésedet.
 • Kezdd el erősíteni az önbizalmadat.
 • Vezess hála listát.
 • Ha észreveszed, hogy rossz kedved van, tedd fel magadnak a kérdést:Tudok változtatni a helyzeten, amitől rossz kedvem lett/szorongok/frusztrál?

Ha tudsz rajta változtatni, akkor változtasd meg a helyzetet. Ha pedig nem tudsz rajta változtatni, akkor engedd el.

 • Ha valaki megbántott, nézd meg, hogy okoztál-e Te valamit, amiért így beszéltek/bántak Veled. Ha igen, kérj bocsánatot Tőle! Ha nem, akkor vagy beszélj az adott emberrel, és kérdezd meg, hogy mi adott okot arra, hogy így beszéljen Veled. Ha pedig erre nincs lehetőséged, akkor gondolj arra, hogy biztosan rossz napja volt, ő is nyomás alatt van, és így jött ki rajta a feszültség. A legjobb, ha mihamarább meg tudsz bocsájtani ennek az embernek, ne cipeld ezt a sérelmet tovább.
 • Szánj minden nap legalább 20 percet meditálással, relaxálással.
 • Nézz vidám filmeket, amiken jókat tudsz nevetni.
 • Mozdulj ki a szabadba. Ha fájdalmaid vannak, és nem tudsz intenzív mozgást végezni, akkor legalább sétálj, napi 1 órát, tiszta levegőn, természetben.
 • Vagy aludj egy jó nagyot.

Egy idő után szépen elindulsz felfelé. És amikor már erősebb vagy, akkor a helyzetedet is másképp fogod látni.

A bejegyzés végére érve most már elárulhatom, hogy nem az endometriózis a legnagyobb ellenség, hanem a zabolátlan gondolataink. Tulajdonképpen saját magunk ellenségei tudunk lenni, ha nem ismerjük fel, nem használjuk, nem tartjuk karban és nem védjük meg a tudatunkat. Ha a tested gyógyítása mellett külön energiát szentelnél arra, hogy a tudati területedet is rendbe tedd, az életed gyökeres változásoknak indulna. Ahogy a mérleg átbillen a pozitív oldalra, úgy fog a testünk is reagálni. Ennyire egyszerű lenne? Nem mondtam. De kétségtelen, hogy a tudatunk állapotával befolyásoljuk azt, hogy egészségesek, vagy betegek vagyunk, illetve ha betegek vagyunk, milyen gyorsan épülünk fel, vagy milyen gyorsan javul az állapotunk.

 

Ha nem tudod, hogy merre indulj, életed melyik területén kezdj változtatni, összeállítottam Neked egy ingyenesen letölthető munkafüzetet (letölthető innen), ami mentén elindulhatsz. Vagy olvasd el a könyvemet (itt beleolvashatsz). Vagy olvasd a blogomat. Szerteágazóan beszélek arról, hogy MI mit tudunk tenni a saját egészségünkért. Nem kell ahhoz megtagadni a nyugati orvoslást, hogy rendbe tegyük magunkat! Ezeket a változtatásokat akkor is meg tudod tenni, ha éppen műtétre vársz, vagy gyógyszereket szedsz. Soha nem késő. Mindig van lehetőség változtatni. És ahogy egy gondolat indított el a negatív spirálon, úgy egyetlen gondolat vissza tud lendíteni az életbe. Mindig van kiút, mindig van megoldás.

Szeretettel ölellek,

Lux Boros Kata

 

Photo credit: Peter Forster on Unsplash

Leave a Reply